Market Buzz – AFRY och Investor
Teknikkonsulten AFRY är en av de ledande teknikkonsulterna i Norden. Senaste åren har AFRY:s lönsamhet rört sig i fel riktning, primärt på grund av Infrastructure-divisionen. När Jonas Gustavsson i september i fjol aviserade att han lämnar vd-posten efter åtta år gjorde han det inte på topp. Carnegie skriver att de senaste 12–18 månaderna har dock styrelse och ledning fattat flera jobbiga beslut. Divisionen AFRY X har avvecklats och kvarvarande delar integrerats i övriga divisioner, Infrastructure har omstrukturerats och ledningsgruppen har förändrats rejält. Efter fusionen med finländska Pöyry 2019 är bara fyra av nio medlemmar i ledningen kvar.
Den svaga kursutvecklingen under andra halvåret 2024 har pressat värderingen och Carnegie bedömer att ett resultat i linje med förväntningarna kan räcka för att lätta investerarna. På investmentbankens prognoser för 2025 handlas AFRY till en EV/EBITA-multipel på 10,5x. Det innebär goda förutsättningar att 2025 kan bjuda på en riktig comeback för aktien. Först och främst syns redan tecken på en turnaround inom Infrastructure. Carnegie har en köprekommendation med riktkurs 220 kronor.
Investors rapport var enligt Ålandsbanken som vanligt en odramatisk historia. Det rapporterade substansvärdet på 317 kronor per aktie per 31 december var helt i linje med bankens och marknadens förväntningar, den föreslagna utdelningen på 5,20 kronor per aktie likaså. Patricia Industries (onoterade innehav) hade en positiv utveckling under kvartalet med en värdetillväxt på 6 procent. Totalavkastningen för 2024 var mycket goda 30 procent. Ålandsbanken baserar sin värdering av onoterade bolag på diskonterade kassaflödesmodeller och ser därför inte samma volatilitet i sitt uppskattade värde av Patricia Industries.
Bankens uppskattade substansvärde för Investor är i nuläget cirka 342 kronor per aktie, vilket innebär en substansrabatt på cirka 10 procent. Det som gör att Ålandsbanken fortsatt har en positiv syn på Investoraktien är att bolaget har en väldokumenterad förmåga att öka substansvärdet över tid. Banken ser en betydande potential för detta inom den onoterade delen av portföljen och noterar inte minst att investeringarna i EQT-fonder bör ge ett större bidrag till värdetillväxten under de närmaste åren.
Källa: Carnegie och ABS