Market Buzz – Humana och Intrum
Omsorgsbolaget Humana har haft ett trögt år på börsen. Vinsttillväxten har dock fortsatt under 2020, trots en negativ påverkan från pandemin inom äldreomsorgen.
Kortsiktigt förbättras lönsamheten av effektiviseringar och höjda ersättningsnivåer. Carnegie menar att långsiktigt lockar bolaget med en ocyklisk vinsttillväxt. Humana omsätter knappt 8 miljarder och har fem olika affärsområden i fyra nordiska länder. De två största affärsområdena Individ & Familj och Personlig assistans är marknadsledande i Norden inom sina respektive nischer. Norge och Finland är egna affärsområden och utgör drygt 25 procent av omsättningen. Tillväxtutsikterna på lång sikt är goda. Antalet individer över 80 år i Sverige förväntas öka med 47 procent de närmaste tio åren. Den psykiska ohälsan ökar liksom kraven på individanpassning. Den förändrade demografin kommer att pressa de offentliga resurserna och öka efterfrågan på privata initiativ.
Carnegie anser att även på kort sikt är utsikterna gynnsamma för Humana. I år tynger visserligen uppstartskostnader för fem nya äldreboenden, men det kompenseras mer än väl av effektiviseringar i Finland samt höjd ersättning för personlig assistans med 3,5 procent för 2021. Framförallt är värderingen attraktiv med ett P/E-tal på 11x Carnegies prognos för 2021. Om man justerar för IFRS 16 är den underliggande EV/EBITA-multipeln låga 10x, vilket innebär en attraktiv potential när sentimentet kring Humana och sektorn förbättras. Carnegie rekommenderar Köp med riktkursen 80 kronor, som baseras på en försiktig EV/EBITA-multipel på 13x 2021 års prognos. Styrelsens beslut om att för första gången återköpa aktier, är ytterligare en indikation på låg värdering.
Kredithanteringsföretaget Intrum presenterade igår en rapport för det fjärde kvartalet som inte nådde upp till förväntningarna. Därför sänker SHB sina vinstprognoser för 2021 med 2 procent. Banken bedömer likväl att vinsttillväxten för innevarande år kommer att bli hög, +60 procent, med stöd av goda marknadsförutsättningar och ökad efterfrågan, trots viss osäkerhet i det korta perspektivet till följd av pandemin. Aktien handlas till P/E 9 på årets estimnat vilket är en attraktiv värdering. Den höjda utdelningen innebär en direktavkastning över 5 procent. Intrum meddelade att transformationsprogrammet One Intrum följer plan. Detta syftar till att förenkla interna system och processer och möjliggör högre tillväxt och marginaler på sikt. SHB upprepar sin köprekommendation.
Källa: Carnegie och SHB