Market Buzz - Intrum och Nokia
Kredithanteringsbolaget Intrum har inte gjort någon ...
... aktieägare glad det senaste året, skriver Di i en analys Aktiens färd söderut har kantats av missade mål och svårtolkade räkenskaper. I fjol tappade aktien 46 procent. Sedan fusionen med Lindorff aviserades i november 2016 har börsvärdet mer än halverats och nu börjar investerarna även oroa sig för utdelningen. På kvällen den 24 november meddelades att Intrum gör en nedskrivning på 4,3 miljarder kronor då partnern Carval säljer sin andel av ett samriskbolag som har sitt ursprung i affären med italienska storbanken Intesa Sanpaolo för fem år sedan. Att Intrum själva inte köpte Carvals andel i samriskbolaget förklaras med att bolaget prioriterar att minska skuldsättningen före nya investeringar och utdelning till aktieägarna. Intrums nettoskuld, som bl.a. består av företagscertifikat på 1,8 miljarder och utnyttjande 8,7 av runt 20 miljarder kronor i beviljad bankkredit, uppgick vid kvartalsskiftet till 52,5 miljarder.
Målet är att nettoskulden i relation till nyckeltalet cash ebitda ska vara 2,5-3,5 i slutet av 2022. Sista september var den 4. Här finns en oro för att skuldsättningen inte kommer ned innan lågkonjunkturen slår till. Historiskt har Intrum klarat sig bra i sämre tider då fler ärenden kompenserar för att det tar längre tid att driva in. Di skriver att direktavkastningen är ett starkt argument för att köpa Intrumaktier. I våras fick aktieägarna 13,50 kronor per aktie – 10,5 procent till dagens kurs. Att sänka utdelningen redan nu vore en nesa. Oförändrad ett rimligare alternativ vilket skulle kosta drygt 1,6 miljarder kronor. Även om Intrum redovisar en nettoförlust för 2022 med tanke på aviserade nedskrivningar, borde kassaflödet tåla utdelning. Sedan 2017 har värderingen enligt Di sjunkit sett till både p/e-tal och till ev/ebitda. Di menar att aktien kan räddas av utköp eller en ny vd som återställer förtroendet.
Under de senaste åren har Nokia Mobile Networks portfölj av basstationer jagat för att komma ikapp konkurrenterna, och nu är delar av portföljen ledande i marknaden. Baserat på ledningens presentation avseende RAN just före jul, bedömer SHB dessutom att det kommer mer positiva nyheter. Nokia har alltid haft en stark marknadsposition i Indien, och där har man säkrat en solid marknadsandel i den accelererande utrullningen av 5G. Detta ger volymstöd under 2023. Den 26 januari rapporterar Nokia för det fjärde kvartalet. SHB tror att Nokia kommer att fortsätta gynnas av ökade stordriftsfördelar i takt med högre volymer och att en högre andel försäljning i Indien och förändrad produktmix inte kommer att ha någon större negativ påverkan på marginalerna. Banken upprepar sin kortsiktiga rekommendation Köp, samtidigt som en hög fundamental uppsida ger stöd för en höjd långsiktig rekommendation till Outperform (Market Perform).
Källa: Di och SHB