Market Buzz - Kone och Evolution
Finländska Kone är ett av fyra ledande hiss- och rulltrappsbolag i västvärlden tillsammans med amerikanska Otis, schweiziska Schindler och tyska TK Elevators.
Enligt Carnegie överpresterade Kone rejält mot andra verkstadsbolag under den globala finanskrisen. Under 2009 – när många verkstadsbolag uppvisade kraftiga vinsttapp – lyckades Kone öka försäljningen med 3 procent och det justerade rörelseresultatet med 8 procent. Förklaringen att Kone-aktien underpresterat under det senaste decenniet stavas Kina. För tio år sedan stod försäljning av utrustning till kinesiska nybyggen för ungefär halva Kones rörelsevinst. Bolaget var på så vis en stor vinnare på den kinesiska fastighetsboomen.
När boomen på senare år förvandlats till en fastighetskris har det satt tydliga spår i Kones resultaträkning. Carnegie skriver att flera faktorer bidrar till att branschen är attraktiv, däribland att hisservice är lagstadgad, vilket ger en betydande intäktsstabilitet. Och lanseringen av successivt mer avancerade produkter med mer elektronik och sensorer kommer på sikt göra det svårare för oberoende serviceföretag. Även om vi nu går mot osäkrare tider med en världsekonomi som tyngs av tullar är Carnegie övertygade om att Kones intäkter kommer vara stabila. På investmentbankens prognoser för 2026 handlas Kone med en justerad EV/EBITA-multipel på 14,1x respektive ett justerat P/E-tal på 19,2x. Carnegie sätter en köprekommendation på 55 euro.
Kepler gör väldigt små förändringar i sina prognoser för Evolution och noterar att bolaget har en mycket liten exponering mot den turbulens som för närvarande plågar marknaderna, förutom den övergripande effekten av lägre värderingsmultiplar. Den långsiktiga attraktionskraften härrör från Keplers förväntan att onlinespel kommer att bli en större verksamhet än offline, frågan är bara när. På global basis beräknar H2GC att den nuvarande andelen är 25 procent, med Europa på 39 procent. Framför allt de nordiska länderna ligger på omkring 70 procent och ökar fortfarande varje år. Kepler upprepar Köp och sänker riktkursen till 1 250 kronor (1 300) som följd av den starkare svenska kronan.
Källa: Carnegie och Kepler
Detta material har sammanställts av Stockpicker i informationssyfte och ska inte ses som rådgivning. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser och rekommendationen kan således inte garanteras. Stockpicker lämnar inte i förväg ut slutsatser och eller omdömen i materialet. Åsikter som lämnats i materialet är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av materialet och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer vara i enlighet med åsikter framförda i materialet. Stockpicker frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på detta material. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Att en placering historiskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden. Stockpicker frånsäger sig därmed allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av materialet.