Market Buzz – Lime Techologies och Avanza
Kundvårdsbolaget Lime Technologies har varit noterat sedan 2018 och sedan dess har kursen rusat med över 360 procent jämfört med teckningskursen på 72 kronor.
Di skriver i en analys att fjolåret inte var något vidare år kursmässigt då aktien backade med nästan 16 procent. Bakgrunden till den svaga kursutvecklingen är enligt affärstidningen att Lime tillhörde kategorin aktier som rusade rejält under 2020, och i Limes fall gick det lite väl fort uppåt. Samtidigt har bolagets verksamhet fortsatt att utvecklas väl, även om pandemin bjudit på utmaningar. 2020 uppgick intäktstillväxten till 17 procent medan rörelseresultatet växte 60 procent. De repetitiva intäkterna från abonnemang och supportavtal ökar även i år, både i absoluta tal och som andel då de nu utgör över 60 procent av intäkterna.
Pandemin har dock orsakat obalanser på arbetsmarknaden då många företag nu rycker i arbetskraft samtidigt när samhället öppnar upp igen. Det har slagit mot Limes organiska tillväxt i år. Di räknar med att pandemin är på väg att släppa sitt grepp och att samhället fortsätter att öppnas upp och normaliseras under 2022. Det bör i sin tur gynna Lime. Värderingen har kommit ned från toppnivåerna och Di:s antaganden ger ett p/e-tal om 45 baserat på tidningens prognos för vinsten 2022. Det är fortfarande en tilltagen värdering jämfört med börsen som helhet, men ett snabbväxande, lönsamt och skalbart bolag som Lime ska ha en hög värdering. Det finns också jämförbara bolag med en betydligt högre värdering. Rekommendationen blir Köp.
Avanza kommer att presentera sin rapport för det fjärde kvartalet den 20 januari. I samband med detta förväntas ledningen höja ribban för sina finansiella mål. Kepler ser utrymme för att Avanza kan höja sitt mål om marknadsandelar och höja sitt lönsamhetsmål. När det gäller marknadsandelar tror Kepler att ledningen kan presentera ett mål om att nå en marknadsandel på 10 procent till slutet av 2025 och minst 17 procent marknadsandel av nettoinflöden. Analyshuset tror att ledningen sannolikt kommer att fortsätta med sin guidning på 9-12 procents kostnadstillväxt, men att målet för kapitalkvoten mellan kostnad och sparkapital på 16 punkter kan sänkas till 11 punkter. Kepler spår intäkter på 797 miljoner kronor som den näst högsta någonsin, bara överträffad av det mycket starka första kvartalet 2021. Samtidigt justerar Kepler upp vinstprognosen med 2 procent för 2021 baserat på något starkare handelsaktivitet under kvartalet med. För perioden 2022-2023 höjs vinstestimaten med 8-9 procent, främst på grund av högre sparkapital. Köprekommendationen upprepas medan riktkursen höjs med 10 kronor till 370 kronor.
Källa: Di och Kepler