Market Buzz – Meko och Ericsson
Meko har genom de senaste årens storförvärv skaffat sig de tillväxtmöjligheter som tidigare saknades. Den polska och baltiska bilreparationsmarknaden har en klart större tillväxtpotential än den nordiska. Di skriver i spalten ”veckans aktie” att vid sidan av att växa inom bilservice och försäljning av biltillbehör tittar Meko på nya intressanta tillväxtområden som däck och bilglas. Detta har blivit attraktiva nischer genom elbilsrevolutionen, då slitaget av däck och bilglas är större på elbilar än på vanliga bensin- och dieselfordon till följd av bilarnas tyngd och att bilglasen är tunnare och mer avancerade. Elbilar är exempelvis i det korta perspektivet ett hot eftersom avsaknaden av bränslemotor gör att servicekostnaden är lägre på en elbil. På sikt räknar dock Meko med att även kunna hitta en affärsmöjlighet i att byta ut hela bilmotorn på elbilar.
Ett annat bekymmer är att rörelsemarginalen det senaste året har försvagats från 8 till 6 procent efter att den norska marknaden utvecklats svagt. Meko har dock påbörjat arbetet med att stänga olönsamma norska verkstäder, vilket bör förbättra marginalen. På en allt högre värderad Stockholmsbörs är det svårt att hitta bolag vars vinstökning i procentuella termer i år överstiger p/e-talet. Meko handlas däremot till ett PEG-tal (p/e delat med vinsttillväxt) på under 1, vilket är attraktivt särskilt som Meko är förhållandevis opåverkat av en sämre konjunktur. Enligt Di är det högst rimligt att aktiekursen följer vinsten och därmed också stiger med runt 20 procent till närmare 150 kronor per aktie. Affärstidningen sätter en köprekommendation på Meko.
Ericsson har nu nått en uppgörelse i USA avseende korruptionsutredningen kopplad till Irak. Bolaget kommer att betala ett bötesbelopp om 207 miljoner dollar, vilket är i linje med Ericssons avsättning som gjordes i samband med rapporten för det fjärde kvartalet 2022. DOJ fick via Ericssons interna undersökningar motta ny information avseende förhållandena i Irak, varefter man fortsatt på det spåret och nu är inne i en utredning för att se om det har varit några missförhållanden gällande detta.
Givet att något missförhållande hittas, bedömer SHB att det skulle kunna innebära ett ytterligare bötesbelopp på omkring 100 miljoner dollar. SHB tror att det kan ta lång tid innan hela Irak-historien ligger bakom oss. Med det sagt, ligger DPA från 2019 nu bakom oss, vilket innebär en tydlig förbättring i termer av genomlysning. Det är också en tydlig förbättring vad gäller att fonder med tydliga ESG-kriterier kan börja utvärdera Ericsson som en investering. Aktien handlas till de lägsta värderingsmultiplarna på över 20 år och enligt SHB:s mening innebär ett köp på dessa nivåer stor långsiktig potential.
Källa: Di och SHB