Market Buzz – Revolution Race och Securitas
Fritidsklädesföretaget Revolution Race börsnoterades strax före midsommar förra året.
Då var noteringskursen 75 kronor och börsvärdet 8,5 miljarder kronor. Företagets fantastiska utveckling sedan starten i Borås 2013 fortsatte även under företagets första år som börsbolag med en omsättningsökning på 48 procent till drygt 1,3 miljarder kronor och en vinstökning per aktie på 60 procent till 2,55 kronor per aktie. Di skriver att kursraset i aktien är en effekt av en generellt stor kurspress på bolag inom sällanköpssektorn, en total omvärdering av tillväxtbolag och inte minst ett par oroande bolagsspecifika händelser i form av att ledningspersoner sålt samtliga sina aktier och att vd:n och grundaren Pernilla Nyrensten högst oväntat slutade som vd kvällen före senaste delårsrapporten.
Alla dessa faktorer gör att man som placerare måste vara extra vaksam och att aktien nu är att betrakta som en högriskinvestering. Skulle bolagets försäljning fortsätta att öka i år och nästa år och årets högst sannolika vinsttapp hämtas igen nästa år, vilket Di tror, kommer aktiemarknadens förtroende för bolaget att återvända och aktien stiga rejält i värde. Affärstidningen skriver att sänka värderingen från noteringens 40 till dagens 7 gånger rörelsevinsten är att ta i för mycket. Risken är förstås hög. Men ur Di:s perspektiv är den väl värd att ta.
Securitas är världens näst största bevakningsföretag. Medan den största delen av den globala tillväxten inom bevakningstjänster äger rum på tillväxtmarknader, är Securitas främst exponerat för de europeiska och nordamerikanska marknaderna med lägre tillväxt. Kepler skriver att i stället för att satsa på tillväxt på tillväxtmarknader som sina konkurrenter fokuserar Securitas på högre marginaler och sitt erbjudande av integrerade lösningar och teknik för att hålla kvar kunder. Securitas handlas till en historiskt låg värdering, som pressats ned av den utdragna Stanley-affären och den tillhörande aktieemissionen. Kepler tror att aktieemissionen kommer att lyckas, och eftersom Securitas är ganska resistent mot recessioner kommer en första etapp att höja aktiekursen mot dess historiska värderingsmultipel på 11,5 gånger EV/ebitA och nå Keplers nya riktkurs, kassaflödesbaserad modell, på 115 kronor under de kommande 6-12 månaderna. Om bolaget når sitt nya marginalmål på 8-10 procent kan det bli ytterligare uppgång under de kommande åren. Kepler upprepar köprekommendationen och sänker riktkursen till 115 kronor (150) efter att ha justerat för det nya antalet aktier efter nyemissionen.
Källa: Di och Kepler