Market Buzz – Scandinavian Astor Group och Rusta
Scandinavian Astor Group är välpositionerad på strukturellt växande marknader med ett omfattande produktutbud och förmågan att möta en ökad efterfrågan direkt. Pareto inleder bevakning av bolaget med en köprekommendation och riktkurs 12 kronor. Astor är ett industri- och försvarsföretag, som omfattar två distinkta affärssegment: Tech och Industry, båda betjänar specialiserade produkter och tjänster främst till försvarskunder och andra nischerindustrier. Bolaget siktar på 400 miljoner kronor i försäljning inklusive M&A och 15 procent EBITDA-marginal 2026.
Stigande försvarsbudgetar i Europa och Norden ger enligt Pareto stark medvind för försvarsföretag och deras underleverantörer. Förutom försvaret är Astor väl positionerad i andra sektorer där efterfrågan är stark. Under de senaste 12 månaderna har Astor lagt 155 miljoner kronor på förvärv med i genomsnitt 7x EV/EBITDA, som tillför 78 miljoner kronor i försäljning 2024. Med ett heltäckande och unikt produkt- och tjänsteerbjudande, skalbar affärsmodell och kapacitet redo att möta ökad efterfrågan, hävdar Pareto att Astor är redo för stark vinsttillväxt förstärkt av nyligen genomförda M&A.
Ålandsbanken ändrar sin syn på lågpriskedjan Rusta till försiktigt positiv från tidigare neutral efter bolagets rapport för andra kvartalet 2024/2025 (augusti-oktober). Med en utökad plan för butiksexpansion förlängs Rustas tillväxtprofil i tid och omfattning enligt bankens bedömning, vilket ger stöd för vinstförväntningarna framöver. Rustas rapporterade försäljning i andra kvartalet dämpades av valutor. Den jämförbara försäljningen minskade med 1 procent men ökade med 0,8 procent i lokala valutor, jämfört med samma kvartal i fjol. I samband med rapporten höjde Rusta sin prognos för varuhusexpansionen i Norden till 50-80 nya varuhus under de kommande tre åren (tidigare 40-60). Ålandsbanken ser positivt på Rustas ökade möjligheter att driva butiksexpansionen vidare, något som bör ge förutsättningar för en högre tillväxt under längre tid än vad som nu diskonteras i värderingen av bolaget. Bankens värderingsmodeller indikerar en långsiktig kurspotential på cirka 20 procent från nuvarande nivåer.
Källa: Pareto och ABS