Market Buzz – Storytel och Systemair
Sedan toppen på 308 kronor sommaren 2020 har Storytels aktiekurs halverats.
Di skriver i en analys att det allmänna börsklimatet gör säkert sitt till, men två sänkta prognoser på raken verkar de senaste månaderna ha övertrumfat en del goda nyheter från bolaget. Den totala ljudboksmarknaden är enligt Storytel värd runt 40 miljarder kronor, och bolaget uppskattar att den växer 15 procent per år fram till 2030. I Sverige har Storytel varit lönsamma i flera år, under förra året gick även Danmark, Island, Norge och Nederländerna med vinst. I dag finns bolaget på 25 marknader, varav 21 lanserats de senaste fem åren. Målet är att nå lönsamhet på varje ny marknad inom fem år, det vill säga att den lokala bruttovinsten efter avdrag för betalavgifter och innehållskostnader är större än kostnader för marknadsföring och lokal drift.
I september köpte riskkapitalbolaget EQT nästan 10 procent av Storytel och tog plats i styrelsen. Det är den potentiella tillväxten på ljudboksmarknaden som lockar EQT och riskkapitalbolaget kan med sin förvärvskompetens och sitt nätverk hjälpa Storytel att accelerera tillväxten. Di räknar med att tillväxt prioriteras även 2022 och landar på en nettoförlust på 285 miljoner kronor. Det motsvarar minus 4,20 kronor per aktie. Storytel är på lite längre sikt en potentiell kursdubblare, menar Di.
Ventilationsbolaget Systemair visade i sin rapport att bolagets marginaler är motståndskraftiga vid ansträngda marknadsförhållanden då bruttomarginalen var stabil och rörelsemarginalen uppgick till 9,9 procent. Trots pandemin har ledningen bibehållit investeringar och åtgärder för att öka lönsamheten. Förlustbringande produkter har fasats ut, projekt för att vända utvecklingen i Frankrike och Italien har burit frukt och således bör den underliggande lönsamheten åter förbättras när utbudsproblemen avtar. SHB har endast gjort ensiffriga förändringar av sina vinstprognoser efter rapporten i förra veckan. Den främsta drivkraften för tillväxt på de flesta av Systemairs marknader är trenden att uppgradera energieffektiviteten. Köprekommendation upprepas.
Källa: Di och SHB