Market Buzz – Vitec och MetsoOutotec
Vitec är ett mjukvarubolag med fokus på nischade affärskritiska lösningar, återkommande intäkter och stabila kundrelationer.
En stor del av värdeskapandet och majoriteten av tillväxten kommer från förvärv av lönsamma mjukvarubolag. Vitec har de senaste åren ökat vinsten per aktie med 20 procent per år. Det har skett via en kombination av organisk intäktstillväxt, ungefär 5 procent, och värdeskapande förvärv. Förvärvsstrategin påbörjades 2003 och bolaget har idag 31 affärsenheter med verksamheter inom ett stort antal sektorer. Mjukvaran är icke standardiserad inom affärskritisk verksamhet, vilket ger en hög kundstabilitet och höga inträdesbarriärer för konkurrenter. Bolaget har en lista på 500 företag som är lämpliga förvärvsobjekt. Strategin är att förvärva lönsamma mjukvarubolag inom nischade sektorer med ett starkt produktfokus, hög andel återkommande intäkter samt att de äger sina intellektuella tillgångar. Målsättningen är att förvärven ska öka vinsten per aktie. SEB rankar aktien Köp.
MetsoOutotec har knappt 10 procent av försäljningen i Ryssland och cirka 500 miljoner euro av orderboken. Enligt bolaget avvecklas nu affären under kontrollerade former vilket sannolikt kommer att leda till att enbart 30-50 procent av orderstocken i Ryssland levereras ut. Ålandsbanken bedömer dock att det globala behovet av metaller är konstant, och att bortfallet av intäkter från Ryssland kommer att kunna kompenseras genom högre aktivitet i bl.a. USA, Latinamerika och Australien de närmaste åren. Vid sidan av den ryska marknaden beskrivs efterfrågan som stark. Gruvindustrin är med nuvarande metallpriser mycket lönsam, vilket påverkar efterfrågan positivt. Ålandsbanken skriver att leveranskedjorna är ansträngda, speciellt vad gäller stål och komponenter. Den senaste tidens nedstängningar av kinesiska städer till följd av Covid 19 underlättar inte heller. MetsoOutotec kan delvis styra om produktion till enheterna i Indien, men det är troligt att bolaget kommer att påverkas negativt av detta under inledningen av 2022. Efter kursnedgången den senaste månaden är bortfallet av den ryska affären mer än väl reflekterad i aktiekursen, anser Ålandsbanken. Därför har banken en positiv syn på aktien.
Källa: SEB och ABS