Small Cap - Brighter ansöker om företagsrekonstruktion
Brighter avser att ansöka om företagsrekonstruktion, ett beslut som baseras på likviditetsbrist och bedöms vara nödvändigt för att ge bolaget den tid som krävs för att förhandla fram en långsiktig finansiell lösning samt genomföra operativa och organisatoriska förändringar för lönsam tillväxt.
Beslutet innebär att bolaget ställer in sina betalningar. Aktien rasade 65 procent. Styrelsen anser att bolaget har starka tillgångar och på sikt goda möjligheter att nå lönsamhet med rätt partner vid sin sida. Genom en företagsrekonstruktion finns möjligheter för Brighter att hitta en strategisk samarbetspartner eller industriell investerare och därmed skapa förutsättningar för lönsam tillväxt. Styrelsen och ledningen har parallellt arbetat aktivt med olika finansieringslösningar, både genom avyttring av dotterbolag, emissioner samt diskussioner och förhandlingar med andra potentiella externa investerare. Det utmanande läget på kapitalmarknaden i kombination med post-pandemi effekter har under 2022 begränsat möjligheterna att resa externt kapital.
Enzymatica skriver i ett pressmeddelande att en studie som publiceras i tidskriften Respiratory Research bekräftar tidigare resultat från en forskargrupp vid det medicinska universitetet i Innsbruck: Den receptfria munsprayen ColdZyme hindrar de utbredda och mycket smittsamma omikronvarianterna BA.4 och BA.5 från att fästa vid och infektera mänskliga celler. Enligt forskarna öppnar detta möjligheten att ColdZyme kan användas för att förhindra spridning av SARS-CoV-2. Aktien rusade 29,6 procent till 4,535 kronor. Som högst betalades aktien till 5,35 kronor.
ABAS Protect började i dag att handlas på Spotlight Stock Market. Bolaget utvecklar, tillverkar och säljer kompletta områdesskydd i form av stängsel och grindar för såväl hem och skolor som funktionella industrigrindar i olika skyddsklasser och med varierande beständighet. Erbjudandet att teckna aktier i samband med noteringen tecknades till drygt 75 procent, vilket innebär att bolaget tillförs 9,4 miljoner kronor före emissionskostnader på 1,3 miljoner kronor. Teckningskursen motsvarade 12,50 kronor per aktie. Aktien stängde premiärdagen till 9,96 kronor.
Utbildningsteknikbolaget Albert rapporterade ett ebita-resultat på -21,4 miljoner kronor (-17,9) för det tredje kvartalet. Årligt återkommande intäkter (ARR) uppgick till 152 miljoner kronor (81). Nettoomsättningen ökade 89 procent till 33,2 miljoner kronor (17,5). Organisk tillväxt var 30 procent. Den tillväxtssatsning som bolaget gjort har medfört att marknadsföringskostnaderna har ökat under året, skriver bolaget i rapporten. Den förvärvade B2B-rörelsen har en väsentligt bättre ebita-marginal än resterande verksamhet och har påverkat ebita positivt. Marknaden ställde upp aktien 10,1 procent till 20,55 kronor. Endast cirka 9300 aktier bytte ägare.