Vinnarportföljen 2021 – Q1

Det ser ut att ha blivit en fantastisk start för årets upplaga av vårt Vinnarnummer.

Vinnarportfoljen 2021 Q1

Upp 82,7% talar ju sitt tydliga språk. Här bör man dock som vän av ordning påpeka att avkastningen i Moment Group indikerar att marknaden har fått bolagets emission helt om bakfoten. Det korrekta värdet av bolagets aktie borde nämligen ligga avsevärt lägre än 2 kr som aktien prissattes till vid utgången av kvartalet. Här kan BTA-aktien tjänstgöra som en fingervisning (0,39 kr)

Vi nämnde tidigare att anledningen till att aktien finns med i årets Vinnarnummer är att det hade smugit sig in ett fel i våra räkne ark beträffande beräkning av det totala antalet aktier. Förvisso har emissionsuppläggen varit komplicerade (vilket inte minst handeln i aktien är ett tydligt bevis på) men det finns ingen anledning att i dagsläget förklara bort det inträffade med annat än mänskligt misstag. Aktien kan förstås trots det höra till årets vinnare men hade givet de faktiska förutsättningarna inte ingått i årets Vinnarnummer.

Såsom Vinnarportföljen är konstruerad löper den från dess publicering ända in mot årets slut. Inga omplaceringar (mer än ett eventuellt deltagande i företrädesemissioner) är tillåtna och inga vinsthemtagningar eller för den delen stopp-loss försäljningar görs. Lagt kort ligger skulle man kunna säga vilket också är anledningen till att aktien kommer att finnas kvar i Vinnarportföljen där vi även deltar i emissionen fullt ut. Under Q1 var det förvisso till gagn för den sammanlagda utvecklingen men det skulle förvåna oss stort om nuvarande aktiekurs stod sig året ut (om inget exceptionellt för verksamheten som sådan inträffar).

Justerar man för fadäsen ovan har utvecklingen ändå varit klart godkänd. Exklusive Moment Group var värdestegringen under Q1 hela 22% vilket är dubbelt upp mot OMXSPI-index om vi ser på avkastningen från publiceringstillfället 10/1. Det som kanske gläder mest är att vi så här långt inte har trampat på någon större mina. Den sämsta placeringen, Orexo, har nämligen fallit med drygt 6%. Samtliga aktier utom tre (redan omnämnda Orexo samt Energy Save och Clavister som båda uppdateras i dagens nummer) har slagit index och flertalet av dem rejält.

Allra bäst har affiliatebolaget Catena Media utvecklats (+65%). Därmed ser det också ut som om vår tro på bolagets revansch tycks ha besannats. Fredagens omvända vinstvarning fick ju aktien att rusa ännu mer. Redan i detta nu har aktien uppnått den riktkurs vi hade satt upp men är för den sakens skull inte direkt dyr nu heller om tillväxttakten håller i sig.

En annan aktie som redan nu har uppnått den utsatta riktkursen är norska Photocure. Även här behöver 140 nok inte på något sätt vara slutstationen. Det faktum att USA ligger långt fram i vaccinationsprocessen gynnar bolagets intäktsmöjligheter i Nordamerika. Det kanske allra mest spännande är om man lyckas få fart på den europeiska försäljningen efter att ha övertagit rättigheterna från franska Ipsen. EU ligger förvisso efter vad vaccineringen beträffar men i UK börjar man redan nu flagga för gradvis återgång till ”det normala”.

Ett bolag som kan vara värt att omnämna är ZetaDisplay vars styrelse har beslutat att genomföra en översyn av olika strategiska alternativ för bolaget i syfte att skapa bästa möjliga värde för aktieägarna. Översynen är förutsättningslös och inga alternativ utesluts. Det kan utmynna i såväl utköp från börsen (förutsatt att man hittar någon som är villig att lägga bud på verksamheten) eller fortsätta i börsnoterad miljö, eventuellt i kombination med vissa avgränsade strategiska initiativ.  

Att ha en tydlig uppfattning om vad ovanstående innebär är inte lätt. Vi tolkar det som att man inte riktigt är tillfreds med aktiens kursutveckling och därför ser över strategin i syfte att maximera värdepotentialen. Man skulle nästan kunna se det som att man hänger ut en ”Till Salu”-skylt och hoppas på att få igång en budgivning. Om det förhåller sig på detta sätt eller ej återstår förstås att se. Bolaget avser att återkomma med information om och när översynen har utmynnat i konkreta resultat.

Summa summarum har starten på året varit bra. Låt oss därför hoppas att även fortsättningen följer samma spår.  

 

Aktieslag
Kurs 10/1 2021
Kurs 31/3 2021
Avkastning
Beijer Electronics
41,25
46,9
13,70%
Catena Media
28,66
47,36
65,25%
Clavister
7,20
7,26
0,83%
Energy Save
19,70
19,60
-0,51%
Moment Group***
0,35
2,00
470,22%
Orexo
47,40
44,40
-6,33%
Photocure**
103,60
136,00
37,13%
Qliro
36,00
46,90
30,28%
Unlimited Travel Group***
7,93
10,60
33,75%
ZetaDisplay
15,25
17,80
16,72%
Genomsnitt
 
 
82,69%
 

** norska kronor   

*** justerad för emission

NASDAQ Stockholm
CLAV
Sektor
Teknologi
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
Clavister Holding AB: Svensk pionjär inom cybersäkerhet

Clavister Holding AB är ett svenskt företag specialiserat på utveckling och försäljning av cybersäkerhetslösningar. Bolaget grundades 1997 och är sedan 2014 noterat på Nasdaq First North Growth Market under tickerkoden CLAV. Clavister erbjuder egenutvecklade mjukvarulösningar med hög prestanda och skalbarhet inom cybersäkerhet. Under 2022 förvärvade Clavister Omen Technologies AB, en svensk leverantör av AI-baserad cybersäkerhetsteknik, för att stärka sitt erbjudande mot försvarssektorn. Enligt bolagets årsredovisning för 2022 uppgick omsättningen till cirka 180,7 miljoner kronor. För närvarande delar Clavister inte ut någon vinst till aktieägarna, då fokus ligger på tillväxt och utveckling.​
Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2021-04-15 07:22:00
Ändrad 2024-11-13 08:31:51