Top Picks – ”bang for the buck”
Stockpicker Newsletter förknippas allt som oftast med tidningens fiktiva Referensportfölj. Det är något orättvist men kanske ändå inte helt onaturligt eftersom dess utveckling sannolikt ses som det enklaste sättet att mäta tidningens ”värdeskapande”.
Ett slags referenspunkt för tidningens rådgivning där många utgår ifrån att de allra bästa idéerna hamnar i densamma. En sanning med viss modifikation.
Huvudsyftet med tidningen är nämligen inte att driva en modellportfölj för samtliga dess läsare utan snarare fungera som inspiration genom att presentera mångfasetterat antal affärsidéer för olika investerarsmaker. Tanken är att erbjuda något som passar alla. Från småbolag till större sådana och även utländska dito sedan Foreign Affairs har slagits ihop med Newsletter.
Givet att det utkommer ca 50 nummer av Newsletter per år med tio aktieanalyser i varje, blir det totala antalet bolagsanalyser cirka 500 årligen. Förvisso handlar det inte om 500 unika sådana då i nämnda antal ingår även en hel del uppdateringar av redan presenterade idéer, men nog snittar vi uppåt 200 olika bolag under ett enskilt år. Det, tillsammans med regelrätta uppdateringar av insynstransaktioner, återköp och diverse annat innehåll som förekommer i tidningen, gör att vi ser fokus på uteslutande Referensportfölj som något orättvist vilket omnämndes i ingressen.
Det bör förstås påpekas att långt ifrån alla analyserar landar i ett köpråd. De som däremot gör det bildar tillsammans tidningens förnämsta lista som vi sedan ca 20 år tillbaka har kallat för våra Top Picks (ett namn som flertalet andra aktörer sedermera tagit efter).
För att lyckas kvala in bland våra Top Picks måste aktien i fråga uppfylla en del kriterier. Likviditeten skall vara sådan att det ska gå att köpa och sälja en normalstor post utan större problem. Risknivån får inte heller vara onaturligt hög vilket i sin tur innebär att vi så gott som aldrig tar in riktigt små bolag och är därtill restriktiva med aktier på mindre listor. Köpråd för den typen av aktier blir av den mer spekulativa sorten och dessa inkluderas inte bland våra Top Picks. Slutligen bör även potentialen till vad vi bedömer vara en rimlig riktkurs uppgå till åtminstone 15–20% sett i ett 6–12 månaders perspektiv.
Varför just 15–20% frågar kanske vän av ordning? Jo, det är en nivå som kan anses motsvara lite mer än en årsavkastning. Sedan 1996 har Stockholmsbörsen stigit med i genomsnitt ca 11% per år. Lägg därtill en genomsnittlig direktavkastning på ca 3-3,5% och facit landar strax under 15%. Därav anser vi att en Top Pick skall ha potential om minst 15% och allra helst mer än så.
Naturligtvis blir inte alla våra köpförslag så pass lyckade. Väldigt många blir det däremot. Sett över tid har nämligen relationen mellan goda och dåliga råd varit tydligt positiv. Sedan vi började med inslaget 2002 har snart 1400 aktier passerat våra Top Picks. Den genomsnittliga avkastningen för dem som både kommit in och lämnat motsvarar 16,2%. Den genomsnittliga tiden som aktierna i frågan tillbringat bland Top Picks (mellan in- och utträde från listan) har varit drygt sju (7) månader (224 dagar för att vara exakt).
Hur gick det då ifjol? Stundtals riktigt bra men börsåret tog två olika skepnader. En stark inledning som lovade oerhört gott men som dessvärre följdes av en betydligt svagare avslutning. Totalt sett under året har 60 aktier lämnat våra Top Picks varav 42 (70%) under årets första halvår. Det om något visar hur diametralt olika börshalvorna har varit. En exit från Top Picks innebär att aktien ifråga antingen har nått eller passerat den av oss utsatta riktkursen eller att rekommendationen för den har sänkts. I Q4 som normalt sett är ett starkt kvartal var det exempelvis blott sex (6) aktier som lämnade listan efter att ha infriat förväntningarna.
Historiskt sett är inte 60 exits någon topprestation. Det är förvisso bättre än fjolårets 52 men samtidigt lägre än ca 75 som är de senaste 10-årens genomsnitt. Lägre genomströmning på listan hör förstås ihop med ett tuffare aktieklimat för den typen av aktier som vi vanligtvis fokuserar på. Det skall heller inte uteslutas att det svagare sentimentet och generellt svagare riskvilja har smittat av sig även till oss varvid en del köprekommendationer som i ett normalare klimat hade blivit regelrätta sådana har slutat som spekulativa köpförslag med följden att aktierna aldrig hamnat bland våra Top Picks.
Aktivitet i all ära men det är trots allt resultaten som till syvende och sist räknas och här var faktiskt årets facit tämligen gott. Den genomsnittliga avkastningen för aktier som lämnade våra Top Picks låg på 18,7% vilket är i högre delen av målsättningsintervallet om 15–20%. 44 av föreslagna aktier (73% av samtliga som lämnade Top Picks under 2024) lyckades infria förväntningar (minst 15-20%). Den genomsnittliga avkastningen för dessa var nämligen 32%. I ytterligare tre fall (5%) blev avkastningen positiv men inte i linje med målsättningen (+5-13%). 13 av rekommendationerna (22%) föll dessvärre platt och orsakade värdetapp (24% i genomsnitt).
Summerar vi intrycken kan vi konstatera att vi förvisso trampade snett vid en rad tillfällen men hade trots allt betydligt oftare ”rätt” när vi väl landade i ett köpråd. Givetvis vore det klart bättre om samtliga råd blev lyckade men så blir sällan fallet hur gärna man än vill. Att fela är som bekant mänskligt och den som inte begår några misstag är i regel den som inte gör något alls. För att lyckas väl krävs det därför att man oftare har rätt än fel och så var definitivt fallet för vår del under 2024. Givet rådande sentiment där amerikanska techjättar stal det mesta av uppmärksamheten, är vi därför relativt sett nöjda med årets slutfacit. Vår förhoppning är att de lyckade investeringsidéerna kompenserade mer än väl för mindre lyckade dito varvid en Newsletterprenumeration gav ”bang for the buck”.
Bäst i år · Stille +70% · Volvo +64% · Millicom +57% · CTT Systems +51% · Ambea +50% Årets plumpar · Kambi -44% · Eolus Wind -37% · Addvise -35% · Sivers Semiconductors -35% · C-Rad -32% Exits · Q1 - 24 st · Q2 - 18 st · Q3 -11 st · Q4 - 7 st |