Justering av antal aktier, del 1 av 3

Vi kommer nu att gå in lite närmare på olika former av justeringar som är nödvändiga att göra när det gäller antalet aktier i ett företag.

Justering av antal aktier del 1 av 3

1.1 Vinst per aktie
Ett av de mest centrala måtten i såväl bolagens rapporter som vid värdering av företag är vinst per aktie. Det är ett av de mest greppbara måtten på den avkastning ett företag genererar åt sina aktieägare. Vinsten per aktie beräknas enligt följande:

Vinst per aktie = Resultat efter skatt / Antal aktier

När företagen redovisar vinsten per aktie för en period så delas resultatet efter skatt, eller nettoresultatet som det också kallas, med genomsnittligt antal utestående aktier för perioden. Vanligtvis anges flera alternativa värden på vinsten per aktie. Bland annat anges vad vinsten per aktie blev med hänsyn tagen till utestående konvertibler och optioner som kan komma att öka antalet aktier i bolaget.

Det genomsnittliga antalet utestående aktier för en viss period är det verkliga genomsnittliga antal aktier som funnits i bolaget under perioden. Här gäller det att se upp. I ett bolag som i slutet av en period ökat antal aktier kraftigt framgår denna ökning givetvis inte fullt ut i genomsnittligt antal utestående aktier. Då gäller det att titta på antal utestående aktier i slutet av perioden för att kunna bedöma hur de nya aktierna påverkar olika nyckeltal i framtiden. Vidare är det givetvis viktigt att studera skälet till att antalet aktier ökat. Är det fråga om en apportemission, vanlig nyemission, utestående konvertibler som konverterats till aktier etcetera? Hur påverkas bolagets rörelse av detta? Har ett nytt dotterbolag tillkommit som bidrar till framtida vinster? Har bolaget tagit in en stor summa pengar och vad ska den användas till i så fall?

OBS! För framtidsprognoser är det viktigt att basera beräkningar på hur många aktier det finns just i dag och hur många aktier som kan tänkas tillkomma genom utestående konvertibler och optioner, eventuella framtida emissioner med mera.

1.1.1 Inget enhetligt mått – justeringar nödvändiga
Nyckeltalet vinst per aktie är särskilt viktigt, eftersom det används för att räkna fram det mest använda nyckeltalet – p/e-talet. Detta mått kommer vi in på lite senare. Vinsten utgör också en grundsten i vissa värderingsmodeller. Redovisad vinst per aktie behöver ofta justeras. Justeringen kan göras på olika sätt och därför är vinst per aktie inget enhetligt mått, utan olika informationskällor ger olika värden. Vid jämförelser är det, som för alla nyckeltal, mycket viktigt att de nyckeltal som jämförs är framräknade och justerade på samma sätt. Detta gäller oavsett om det är fråga om jämförelser mellan olika bolag eller om det rör sig om en jämförelse mellan olika perioder för ett och samma bolag. Justering av poster i resultaträkningen kommer vi att specifikt behandla senare i denna modul.

KOM IHÅG! Som framgått ovan måste vanligtvis justeringar av antalet aktier göras när framtidsprognoser görs. Samma justeringar av antal aktier är nödvändiga inte bara för beräkningen av vinst per aktie utan även andra aktierelaterade mått, där olika värden per aktie är en del av uträkningen. Antalet aktier i ett företag är direkt avgörande för hur mycket en aktie i företaget värderas till. Således är justeringar av antalet aktier något som är oerhört viktigt att vara noggrann med. Vi börjar därför med detta.

1.2 Information om utspädningseffekter
Som vi redan nämnt måste resultatet ofta justeras när vinsten per aktie för en gången period studeras, vilket vi ska gå närmare in på lite senare. Vi har också fastställt att antalet aktier måste justeras. Detta gäller då främst när framtidsprognoser görs. För historiska perioder är det genomsnittligt antal utestående aktier som gäller och dessa siffror framgår av bolagens redovisning, liksom utspädningseffekter av eventuella konvertibel- och optionsprogram med mera. Detta underlättar för jämförelser mellan olika perioder i ett och samma bolag liksom vid jämförelser mellan bolag.

När det gäller justeringar av antal aktier kan det ibland innebära storleksmässigt omfattande justeringar. I bolagens olika rapporter och av pressmeddelanden framgår vilka olika options- och konvertibelprogram som finns utestående, återköpsprogram som är genomförda eller ska genomföras, förslag om emissioner med mera. Det gäller att hålla sig ajour och alltid ha färsk information. I bolagens delårsrapporter kan informationen om olika program vara relativt tunn. Då gäller det att gå tillbaka till senaste årsredovisning, vilken oftast innehåller betydligt mer matnyttig information om de olika programmen. Därefter bör du syna efterföljande delårsrapporter, pressmeddelanden med mera för att snappa upp information om nya program, emissionsplaner med mera.

1.2.1 Händelser som innebär förändring av antal aktier
Följande lilla lista visar, utan inbördes rangordning, på de vanligast förekommande anledningarna till att antalet aktier i ett bolag förändras med tiden:

1. Nyemission
2. Fondemission
3. Split och omvänd split
4. Inlösen och återköp av aktier
5. Optioner
6. Konvertibler

Bilden kompliceras av att det händer att företag samtidigt genomför flera saker som påverkar antalet aktier. Det kan till exempel hända att fond- och nyemission genomförs samtidigt. Vad som händer vid en nyemission, en fondemission, en split eller omvänd split och återköp av aktier har vi gått igenom i Aktieskolan steg 1. Vad vi ska koncentrera oss på här är hur antalet aktier påverkas.

1.3 Att samla in informationen
När det gäller beräkningen av antal aktier just i dag eller vid en framtida tidpunkt är det alltså nödvändigt att först och främst samla in all tillgänglig information om händelser som påverkar antalet aktier. Vi har redan nämnt att årsredovisningen ger fyllig information och att delårsrapporter och pressmeddelanden som offentliggjorts efter denna sedan får användas för att uppdatera informationen. Är något oklart eller om du är osäker huruvida du fått tag i all nödvändig information ska du inte tveka att kontakta företaget ifråga. I de allra minsta företagen kan du bli hänvisad till företagets VD, men i de allra flesta företagen finns det funktioner för investor relations som tar hand om dessa liksom andra frågor om företaget. Det viktigaste är hur som helst att kontakta företagets huvudkontor om några oklarheter föreligger. Där får du sedan hjälp att komma fram till rätt person/personer i respektive ärende.

På de allra flesta börsföretagens hemsidor och många gånger även i rapporter och pressmeddelanden, finns bra information om vem som ska kontaktas i vilket ärende. Inte sällan finns både telefonnummer och e-postadresser direkt angivna. Börsföretagens avdelningar för ekonomi, investor relations, press och så vidare är inte sällan hårt belastade med frågor från olika aktörer. Visa därför hänsyn utan att för den skull nöja dig med uteblivet svar. Även den som inte är analytiker till yrket eller aktieägare i bolaget ifråga bör få klara svar, så länge det inte rör sig om konfidentiell information förstås. Uppgifter om effekterna av utestående konvertibel- och optionsprogram är inte konfidentiell information.

I framför allt de större företagen finns dock vanligen många olika program utestående varför du inte kan räkna med att få raka och klara svar på en gång. Det är mycket möjligt att du får nöja dig med en hänvisning till i vilka dokument (rapporter, pressmeddelanden med mera) som du kan finna svaren. Huvudsaken är att du kan säkerställa att du tar hänsyn till alla framtida utspädningseffekter som föreligger just i dag och var informationen om dessa står att finna, det vill säga i vilken delårsrapport, vilket pressmeddelande med mera.

Publicerad 2019-11-18 00:00:00
Ändrad 2025-01-23 16:22:02