Justeringar av företagens redovisning, del 1 av 2
Vid jämförelser är det mycket viktigt att de nyckeltal som jämförs är framräknade (och justerade) på samma sätt. Detta gäller oavsett om det är fråga om jämförelser mellan olika bolag eller om det rör sig om en jämförelse mellan olika perioder för ett och samma bolag. Justeringar av befintlig redovisning är ofta nödvändig även när prognoser om framtiden helt eller delvis ska baseras på befintlig redovisning. Vissa typer av poster i resultaträkningen är särskilt ofta föremål för justeringar och likadant är det med balansräkningen. Det är oerhört viktigt att vara noggrann med justeringar. Det gäller att vara konsekvent. I det följande och nästa avsnitt ska vi gå in närmare på ämnet justeringar av företagens redovisning.
4.1 Jämförelsestörande poster
I redovisat resultat efter skatt ingår eventuella extraordinära poster och engångsposter. Det är inte ovanligt att relativt stora så kallade jämförelsestörande poster ingår i resultatet. De kan utgöras av till exempel:
reavinster eller reaförluster
kostnader för omstrukturering
effekter av ändrade valutakurser
nedskrivningar av tillgångar
effekter av olika optionsprogram
effekter av juridiska tvister, till exempel tvister rörande patent
Jämförelsestörande poster är precis som namnet antyder, poster vilka ställer till problem vid jämförelser med tidigare perioder. Givetvis kan de även ställa till problem vid jämförelser med andra bolag.
Användning av begreppet jämförelsestörande poster har blivit utbrett de senaste åren. Förekomsten av begreppet extraordinära poster i företagens redovisning har däremot minskat drastiskt under samma tid. Detta beror på att reglerna har förändrats. För att en post ska få klassificeras som extraordinär krävs mycket speciella skäl. Numera används därför vanligen begreppet jämförelsestörande poster i stället.
4.1.1 Kan få betydande inverkan
Om ett företag tar kostnader för en omstrukturering av verksamheten påverkar det resultatet negativt under den aktuella perioden. Samtidigt genomförs omstruktureringen för att på sikt i stället förbättra resultatutvecklingen. När denna typ av kostnader ingår i företagens resultat är det naturligtvis intressant att se vad resultatet hade blivit utan dessa kostnader och i sig att se hur stora kostnaderna för omstruktureringen varit. Av bolagens redovisning ska det framgå vad olika jämförelsestörande poster avser, hur stora de är och vilken effekt de fått på redovisad skatt.
För att möjliggöra såväl jämförelser över tiden i ett och samma bolag, som jämförelser mellan bolag och framtidsprognoser helt eller delvis baserade på befintlig redovisning är det som regel önskvärt att studera bolagens redovisning rensat för åtminstone vissa jämförelsestörande poster. Det innebär dock inte att de generellt ska rensas bort. Jämförelsestörande poster kan i sig kommunicera mycket viktig information och i många bolag hör vissa jämförelsestörande poster, åtminstone periodvis nästan till vardagen.
Även i detta fall kan IT-konsulterna tjäna som ett bra exempel. I många av dessa har omstruktureringskostnader till följd av personalneddragningar varit mycket vanliga de senaste åren. Dessa kostnader har haft kortsiktig negativ inverkan på redovisade resultat. Men de kostnader som tagits är kostnader som de facto drar ner resultatet och därmed det egna kapitalet och dessutom påverkar bolagens finansiella ställning. Dessa följder går det givetvis inte att bortse från, tvärtom. Men det är samtidigt också viktigt att se vad resultatet hade blivit utan dessa kostnader. Detta för att kunna göra en rimlig bedömning av hur den underliggande rörelsen egentligen utvecklas. Dessutom tillkommer också de positiva effekter som företagsledningen spår att ett omstruktureringsprogram ska få på resultatet på sikt när det väl är genomfört. Har ett bolag tagit stora kostnader för omstrukturering gäller det att ta reda på mer om de omstruktureringar som gjorts, vad de syftar till och vad de förväntas få för effekter.
KOM IHÅG! Särskilt stora jämförelsestörande poster kan få kraftfull inverkan på bland annat bolagets egna kapital och finansiella styrka. Detta oavsett om det rör sig om engångsvinster, engångsförluster, omstruktureringskostnader eller andra jämförelsestörande poster. Jämförelsestörande poster är inget som generellt ska justeras för. Det beror helt och hållet på vad de jämförelsestörande posterna består av. Syna alltid mycket noga den tilläggsinformation som företagen ger om jämförelsestörande poster i sina rapporter. Det är inte ovanligt att de bakomliggande skälen till jämförelsestörande poster får stor betydelse för ett bolags framtid, till exempel vid stora omstruktureringsprogram.
4.1.2 Återkommande eller ej?
En koncern som säljer ett av sina dotterbolag och då gör en reavinst har de facto gjort en redovisningsmässig reavinst som ökar resultatet under perioden och leder till att det redovisade egna kapitalet ökar. Det är helt klart. Vad som måste göras är dock att se vad resultatet hade blivit utan effekterna av försäljningen av dotterbolaget. Vidare kanske det rör sig om ett dotterbolag som tidigare i betydande grad bidragit till koncernens resultat. Vad vi åter försöker säga är att det vid bedömning av den framtida utvecklingen för koncernen, till exempel resultatutvecklingen, är viktigt att se jämförelsestörande poster ur fler än en synvinkel.
Reavinster från försäljning av dotterbolag kan knappast ses som en löpande återkommande händelse i rörelsedrivande företag, det vill säga företag som inte har karaktären av förvaltningsverksamhet. Om det skulle finnas anledning att tro att försäljning av dotterbolag kommer att bli en daglig del av verksamheten innebär det att koncernen antingen är under avveckling eller har tagit steget mot att bli ett förvaltande bolag, vilket skulle innebära att bolaget måste värderas under andra förutsättningar.
Att till exempel vid långsiktiga framtidsprognoser för ett rörelsedrivande företags resultatutveckling utgå från ett resultat som innehåller reavinster från försäljningen av dotterbolag, är inte lämpligt. Detsamma gäller om det skulle röra sig om en reaförlust vid försäljning av ett dotterbolag.
4.1.3 Syna konsekvenserna
Givetvis får försäljningar av dotterbolag konsekvenser för värderingen av en koncern. I vissa andra mer avancerade värderingsmodeller än relativvärdering, till exempel kassaflödesbaserad värdering, tas hänsyn till dylika händelser i själva modellen i sig. Vid relativvärdering är det svårare att mer exakt mäta vad en försäljning av ett dotterbolag i sig innebär för värderingen av bolaget (koncernen) som säljer dotterbolaget. Vad som i stället får göras är att se framåt och beakta vad försäljningen får för konsekvenser för den fortsatta utvecklingen. Vad händer med koncernens omsättning, resultat, egna kapital, finansiella ställning och så vidare?
Likadant är det vid omstruktureringar. Omstruktureringskostnader kan tillfälligt pressa ned resultatet i ett företag. Men på sikt kan omstruktureringarna utgöra en grund för förbättrad resultatutveckling. I spåren av IT-kraschen är det, som vi nämnt många IT-konsulter som har dragit ner på sin personal eftersom många av dessa företag fått mindre uppdrag. Kostnader hänförliga till personalminskningar redovisas då ofta som omstruktureringskostnader under rubriken jämförelsestörande poster. Precis som myntet har två sidor har även sådana jämförelsestörande poster två sidor. Personalminskningen innebär engångskostnader som drar ner resultatet. Samtidigt kan den kvarvarande personalen utnyttjas bättre än vad den tidigare större personalstyrkan utnyttjades, vilket inverkar positivt på resultatet.
Effekter av ändrade valutakurser kan i ett bolag som påverkas markant av förändrade valutakurser i vissa valutor vara en återkommande händelse, om än i olika grad mellan olika perioder. Att kunna studera ett företags räkenskaper inklusive, respektive exklusive effekter av ändrade valutakurser, vare sig de givit upphov till jämförelsestörande poster eller ej, kan underlätta betydligt för framtidsprognoser. Tillsammans med information om bolagets riskexponering i olika valutor och känslighetsanalyser avseende detta underlättas analysen. Denna information framgår av tilläggsinformation i rapporter från bolaget.
KOM IHÅG! Informationen i bolagens årsredovisningar är betydligt mer omfattande än den i till exempel delårsrapporter. Men för att ständigt ha tillgång till aktuella uppgifter gäller det som alltid att hela tiden ta del av all information som ett företag offentliggör, vare sig det handlar om pressmeddelanden, årsredovisningar, delårsrapporter eller annat.
4.2 Valutor
Vissa valutaeffekter redovisas som jämförelsestörande poster. Men för den som värderar ett företag som påverkas av förändrade valutakurser, finns det oftast betydligt mer att ta hänsyn till än de effekter som eventuellt redovisas som jämförelsestörande poster. Dessvärre är kraven på företagens redovisning vad gäller information om förändrade valutakursers inverkan på olika redovisningsposter inte så hårda från myndighetshåll som en analytiker skulle önska.
För den som ska värdera ett företag är det viktigt att veta hur förändrade valutakurser påverkat omsättning, resultat och värden på skulder och tillgångar. Bilden kompliceras av valutakurssäkringar som företagen gör, vilka kan leda till att såväl bättre som sämre valutakurser erhålls i förhållande till de som är rådande på valutamarknaden.
Därför är det av yttersta vikt att suga åt sig all den information som företagen trots allt ger om valutasäkringar, exponeringen i olika valutor, hur olika poster påverkats av valutasäkringar och valutakursförändringar och så vidare.
4.3 Avskrivningar och minoritetsandelar
Det kan vara nödvändigt att göra en justering av ett företags avskrivningar. Eftersom det finns klara regler för vad som gäller för företagens avskrivningar kan detta tyckas märkligt. Men för den som ska till att värdera ett företag kan det finnas skäl till justeringar.
I företagens redovisning antas avskrivningarna vara lika stora som återinvesteringsbehovet för att upprätthålla oförändrad omfattning på verksamheten. Nuvärdet av framtida behov av återinvesteringar ska då vara detsamma som nuvärdet av de avskrivningar som görs. Så länge inflationen är låg innebär detta inget problem. Detsamma om det rör sig om företag med många och storleksmässigt mindre investeringar. Detta eftersom en ökad inflation då ganska snabbt får genomslag genom avskrivningar på nya investeringar.
I företag med större och mer varaktiga investeringar, slår däremot en ökad inflation inte lika snabbt igenom på avskrivningarnas storlek. I dessa fall kan det vara nödvändigt att göra en justering om inflationen ökar markant och förväntas bestå på en högre nivå under en längre tid.
Minoritetens andelar av eget kapital och resultat ska givetvis inte ingå vid värderingen av en koncern. Vid kassaflödesbaserad värdering tas hänsyn till minoriteten på ett speciellt sätt, vilket vi kommer att beskriva i samband med att vi tar upp denna form av värdering. Vid värdering utifrån vinst ska minoritetens andelar av eget kapital och resultat inte räknas med. Vid beräkningar av värderingsmultiplar som baseras på resultat eller eget kapital (till exempel p/e-tal, aktiekurs/eget kapital per aktie och aktiekurs/substansvärde per aktie) måste du vid jämförande värdering därför själv se till att du inte räknar med minoritetens andelar.
I företagen anges vanligen minoritetens andel av resultatet som en egen post på näst sista raden i resultaträkningen. I balansräkningarna finns minoritetens andel av eget kapital specifikt angivet.
NOTERA: För den vaksamme ska inte några misstag kunna begås men vi vill i sammanhanget ändå påpeka att minoriteten inte ska medräknas.