Teknisk analys (TA)
Matematiska och statistiska tekniker har de senaste åren tagit över då det gäller börshandeln.
Begreppet teknisk analys härstammar från slutet av 1800-talet och bygger på att priset på t.ex. aktier rör sig i trender. Teknisk analys är i grunden en analys av utbud och efterfrågan. Med teknisk analys ser analytikern på historisk utveckling av börsen och utgående från det bildar han eller hon sig en uppfattning om hur den framtida utvecklingen kommer att se ut. Detta baseras mycket på marknadspsykologi istället för på historisk och framtida estimerad fundamental data om ett företags verksamhet.
Faktum är att största delen av handeln i dagsläget baseras på matematiska modeller. Detta kan upplevas som väldigt krångligt och svårt för en som vill lära sig mera om kortsiktig handel och teknisk analys. Faktum är dock att det inte alltid är så avancerat och svårt som det låter.
Grunden i teknisk analys är faktiskt ganska enkel och när man väl lärt sig grunderna, kan dessa appliceras på aktier, index, valutor och råvaror. Vi vill dock också poängtera att teknisk analys endast är ett verktyg av många och på inget sätt något som av sig självt garanterar framgång på marknaden.
Teknisk analys är i grunden en studie av historiska kursgrafer och olika matematiska/statistiska indikatorer. Man vill dels skapa en uppfattning om hur aktien i fråga rört sig historiskt dels få en förståelse för nuläget och vilka möjligheter som finns.
Det absolut viktigaste antagandet vid teknisk analys är att historien upprepar sig. Trender och mönster i pris och omsättning används som underlag då man försöker avgöra hur aktiens kommande prisrörelse kan se ut. Därefter bygger man ofta upp en bevakningslista med aktier man tror kommer minska i pris (och som kan bli intressanta att blanka och vilka aktier som är köpvärda.
Historien upprepar sig
Ett helt avgörande antagande då det gäller teknisk analys är alltså att mönster och cykler upprepar sig. Om man antar att aktien rör sig i ett mönster eller i en cykel A-B-C, kommer aktien att återgå till ”A” efter att ha nått ”C”. Efter ”A” väntas aktien röra sig mot ”B”. Det viktiga här blir att hitta mönster som faktiskt har en statistisk signifikans och inte är slumpmässiga. En vanlig metodik här är att försöka hitta så kallade stöd- och motstånd.
Ett annat viktigt antagande i den tekniska analysen är att aktier rör sig i trender. Genom att mäta trenden i olika tidsperspektiv, kan man skapa sig en uppfattning om hur aktien kommer fortsätta i det givna tidsperspektivet.
Även fundamental analys bygger på studier av historik och samband som tidigare signalera för en viss rörelse. Här är det dock inte fokus på själva prisrörelserna utan snarare på bokslut och delårsrapporter.
Grafer och diagramtyper
Den tekniska analysen utgår från grafer över aktiens rörelser. Grafen kan ha olika tidsupplösning beroende på i vilket tidsperspektiv analysen görs. Vid så kallad daytrading, vilket innebär att affären initieras och stängs under samma dag, används ofta en upplösning på allt mellan 1 sekund och 60 minuter. I ett swing trading perspektiv, som motsvarar positionering över några dagar/veckor, används oftast dagsnoteringar.
Med en ännu längre placeringshorisont används veckodata. Stapeldiagram på dagsbasis är ett vanligt sätt att rita upp aktieutvecklingen i en graf. För varje dag bildas en stapel, med öppnings, högsta, lägsta och stängningsnoteringar. Stapeln blir lika lång som kursen rört sig under dagen, alltså skillnaden mellan högsta och lägsta notering.
I grafen kan man hitta olika nivåer, mönster och setuper som kan tolkas för att få en uppfattning om den kommande utvecklingen. Till detta kan även indikatorer kopplas, för att få större tillförlitlighet till signalerna. Indikatorerna är olika matematiska formler uppbyggda för att ge signaler baserat på den historiska utvecklingen.
Diagramtyper
Stapeldiagram bygger på öppningskurs, stängningskurs, högsta betalkurs och lägsta betalkurs. I grafen nedan ser man hur en kursstapel är uppbyggd. Staplar kan även ritas ut exempelvis för minut eller veckodata. Baserat på staplarna bildas en helhet med aktiens utveckling under vald tidsperiod.
Också Candlestickdiagram bygger på öppningskurs, stängningskurs, högsta betalkurs och lägsta betalkurs. Denna typ av kursdiagram ser dock något annorlunda ut och man ser snabbt huruvida aktien stigit eller fallit under vald tidsperiod. Stapeln är nämligen grön om stängning sker ovanför öppning och röd om stängning sker under öppning.