Tradingstrategi för rapportperioden
Med rapportperioden i antågande är det dags att börja förbereda sig för rapporthandeln. Vi har en favoritstrategi som ofta visat sig effektiv. Handel under rapportperioden kan vara mer intressant än vanlig börshandel av flera skäl:
- Ökad volatilitet: Under rapportperioden släpper företag sina kvartals- eller årsrapporter, vilka innehåller viktig information om deras finansiella resultat. Detta kan leda till ökad volatilitet i aktiekurserna eftersom investerare snabbt reagerar på positiva eller negativa överraskningar i rapporterna.
- Ny information: Rapportperioden ger investerare uppdaterad information om företagens prestationer, framtidsutsikter och eventuella strategiska förändringar. Denna information kan användas för att fatta mer informerade investeringsbeslut.
- Högre handelsvolym: Under rapportperioden är fler investerare aktiva på marknaden, vilket leder till högre handelsvolymer. Detta kan skapa fler möjligheter för både kortsiktiga och långsiktiga investerare att göra affärer.
Sammanfattningsvis är rapportperioden en tid med mycket aktivitet och potentiella möjligheter på aktiemarknaden, vilket gör det mer intressant för traders att vara aktiva under denna period.
Inside stapel
Vi har tidigare förklarat vad en inside-stapel är, men låt oss repetera kort. En inside day är en setup som bildas över två handelsperioder när den andra dagens lägsta och högsta betalkurs är högre respektive lägre än den tidigare handelssessionens lägsta och högsta betalkurs.
En inside day signalerar att volatiliteten minskar och är ofta en fortsättningsformation, vilket innebär att den följande trenden oftast följer den nuvarande trenden. En köpsignal aktiveras när den högsta betalkursen i inside-stapeln passeras, medan en säljsignal ges i en negativ trend när den lägsta betalkursen i inside-stapeln passeras.
Inside-staplar kan också bildas i andra tidsperspektiv än dagsnivå, exempelvis i 5- och 30-minutersstaplar. Även där förväntas den pågående trenden fortsätta.
Exempel och riskhantering
I exemplet nedan ser vi en dylik signal i Traton. Köptriggern aktiveras när den högsta punkten i stapeln (305,4 kr, grön linje) passeras. Ett enkelt sätt att hantera risk är att placera stop-loss vid stapelns lägsta punkt (302,4 kr, röd linje). Det är ofta möjligt att fånga rörelser på uppemot 6 gånger risken, vilket innebär att man kan riskera 1000 kronor för att potentiellt tjäna 6000 kronor. För att minska risken, men också försämra risk/reward-förhållandet, kan man skala in och ut ur positionen genom att öka fram till en specifik nivå om positionen går emot en.
Ett annat exempel är rörelsen efter ITABs rapport den 14 maj. En inside-stapel bildades i 30-minutersperspektivet och det gick snabbt att hämta hem en vinst på 6 gånger risken, även här genom att riskera 1000 kronor för att tjäna 6000 kronor.
Sammanfattningsvis erbjuder rapportperioden en mängd möjligheter för aktiva placerare att dra nytta av den ökade volatiliteten och handelsvolymen. Genom att använda beprövade strategier kan man maximera sina chanser att vara med på större kursrörelser. Det är dock viktigt att alltid ha en tydlig riskhanteringsplan för att minimera potentiella förluster.