Utnyttja överreaktioner på aktiemarknaden med hjälp av denna strategi
De som har följt aktiemarknaden en tid har säkert vid flera tillfällen sett överreaktioner i enskilda aktier. Överreaktioner kan både ske uppåt, det vill säga när en aktie blir för dyr, samt nedåt, när en aktie blir för billig. Dylika rörelser ger tradingmöjligheter och i grunden bygger all dylik handel på så kallad mean reversion.
Mean reversion är ett centralt begrepp inom finansiell teori och används för att beskriva hur priset på en tillgång tenderar att återgå till sitt historiska genomsnitt över tid. I aktiemarknadssammanhang innebär detta att aktiepriser, efter att ha avvikit betydligt från sitt långsiktiga medelvärde, förr eller senare kommer att återgå till detta medelvärde.
Konceptet mean reversion bygger på antagandet att marknaden överreagerar på ny information, vilket leder till tillfälliga avvikelser i aktiepriserna från deras fundamentala värde. Dessa avvikelser kan bero på en rad faktorer, såsom investerarnas irrationella optimism eller pessimism, makroekonomiska förändringar, eller specifika händelser inom ett företag. När marknaden korrigerar dessa överreaktioner, tenderar priset att återvända till sitt medelvärde.
Anta att en aktie normalt sett handlas runt 100 kr, men plötsligt skjuter upp till 150 kr på grund av en positiv nyhet. Enligt mean reversion-teorin skulle detta pris vara ohållbart på lång sikt om det inte stöds av en motsvarande förbättring i företagets fundamentala värde. Därmed kan investerare förvänta sig att aktiepriset över tid kommer att sjunka tillbaka mot 100 kr-nivån. Detsamma gäller om priset faller drastiskt; det skulle kunna innebära ett köpläge om det finns anledning att tro att priset snart återgår till det tidigare medelvärdet.
Även om mean reversion är en populär teori, finns det situationer där den inte fungerar som förväntat. Ett tydligt exempel är "value traps," där en aktie ser billig ut relativt sitt historiska medelvärde men fortsätter att falla eftersom företagets fundamentala värden försämras. Dessutom kan marknader förbli irrationella längre än en investerare kan förbli solvent, vilket gör att avvikelser från medelvärdet kan vara mer långvariga än förväntat. Kritiker påpekar också att vissa marknader eller tillgångar kan följa trender under långa perioder utan att visa tydliga tendenser till mean reversion.
För att identifiera mean reversion används ofta statistiska metoder, såsom standardavvikelser och avstånd mot medelvärden och man kan bygga sin mean reversion-handel i olika tidsperspektiv. Den så kallade valueinvesteraren bygger egentligen sin analys på mean reversion, aktien har helt enkelt blivit för billig för att motstå. Tekniken kan också användas i ett intradagsperspektiv. Många investeringsstrategier bygger på mean reversion, särskilt inom kvantitativ handel och algoritmisk trading. Investerare som tror på mean reversion kan utnyttja tillfälliga prisavvikelser för att göra vinst genom att köpa tillgångar när de är undervärderade och sälja dem när de återgår till sitt genomsnittliga värde.
Mean reversion är en kraftfull teori som kan ge värdefulla signaler, men det kräver noggrann analys och förståelse av marknaden. Det är inte en universell lag och fungerar inte alltid i alla marknadssituationer. För att framgångsrikt kunna utnyttja mean reversion i investeringar behöver man vara medveten om dess begränsningar och kombinera det med en effektiv riskhantering.
Tradingcase – Embracer
I augusti 2024 tilltog marknadsturbulensen rejält och utan nyheter föll Embracer kraftigt och handlades mer än 6 procent under 50 perioders medelvärde i ett 5 minutersperspektiv. Detta gav signal om att det är dags att leta ett ingångsläge.
För att öka sannolikheten att tima affären bra, zoomar vi in till ett 1 minutersperspektiv och inväntar en högre botten innan vi tar position. Positionen öppnas när en högre botten bildas och när därefter högsta nivå i kursstapeln efteråt tas ut. I fallet med Embracer skedde detta redan efter 4 minutershandel och vi öppnade position. För att ytterligare göra ett försök att förbättra timingein i affären, satte vi en till köporder strax under det som då var dagslägsta notering. Stoploss för bägge positionerna sattes slutligen på en nivå som motsvarar avståndet mellan första och andra köpet men då under dagslägsta. Målkursen sattes till 3 gånger risken.
Köp gjordes alltså på 22,08 kronor och planen var att öka på 21,78 (vilket aldrig blev aktuellt). Stoploss sattes vid 21,48 kronor och målkurs blev 22,98 kronor. Samma dag nåddes målkursen och man kunde låsa in en vinst på 4,1 procent. Den som vill kan naturligtvis också handla strategin med mini futures och på så sätt få hävstång och högre procentuell avkastning. Som vanligt ökar då också risken.
Tradingcase Nibe
Med hjälp av denna strategi kan man också agera på överreaktioner uppåt. Här har vi Nibe som ett exempel. Bolaget rapporterade och handelssessionen öppnades med ett stort gap uppåt. Relativt snabbt kom dock säljare emot och vi började förbereda en affär i aktien.
Notera också i grafen ovan hur Nibe handlades mer än 6 procent ovanför sitt 50 perioders medelvärde i ett 5 minutersperspektiv. Samtidigt kom säljare in direkt från start – något som pekade på att aktien överreagerat i öppningen.
Vi började leta efter en lägre topp i 1 minutersperspektivet men det tog en stund innan den sådan bildades. Först efter cirka 48 minutershandel bildades en lägre topp och vi öppnade position. Vi satte ytterligare en säljorder strax ovanför dagshögsta och stoploss som motsvarande samma procentuella avstånd. Målkursen sattes till 3 gånger den ursprungliga risken. 53,18 kronor blev alltså nivån vi kortade Nibe från och planen var att öka på 54,92 kronor. Eftersom avståndet hit upp var cirka 3,3 procent, sattes stoploss 3,3 procent ovanför ökningsnivån. Målkurs sattes till 47,96 kronor och denna nåddes sedan under eftermiddagen.
Denna strategi kallar vi för ”MR5” i Swing Trader och när vi ser rörelser där strategin kan bli intressant, aviserar vi om det i Discord. Läs mer om Swing Trader här.