Veckan i backspegeln - TINA lever
To the moon… Påskveckan bjöd på positiv börsutveckling och så gjorde även den efterföljande dito.
Stockholmsbörsen har nämligen adderat ytterligare 2,7% vilket förstås innebär att nya rekordhöjder har uppnåtts. I fredags nådde OMXSPI upp till den psykologiskt viktiga 900-nivån. Att så sker kort inför stundande rapportperiod tyder på att förväntningar har stegrats. Inte så mycket på Q1 i sig som ju fortsatt kommer att präglas av pandemirelaterad problematik, utan snarare perioden därefter som man tror kommer att bjuda på sällan skådad ekonomisk boom.
Superkonjunktur… Om ovanstående besannas eller ej är förstås ännu så länge högst ovisst. Det är dock ställt bortom allt rimligt tvivel att åtminstone förutsättningar för att så sker finns. För när alla världens länder öppnar upp borde det utan tvekan bli fart på de ekonomiska hjulen. Den stora frågan är förstås hur mycket av den här utvecklingen som nu är intecknad i dagens aktiekurser. Tittar man exempelvis på de utpräglat cykliska bolagens aktiekursutveckling påminner den en hel del om hur det gick till under 2006 då ”superkonjunkturen i spåren av Kinas eviga tillväxt” kittlade placerarnas fantasi.
Come back… Hur skeptisk man än må vara till den smått ohämmade börshaussen, går det ändå inte att säga annat än att utvecklingen går åt rätt håll där vaccinationsprocessen fungerar väl. USA är ett tydligt exempel på det. När arbetsmarknadssiffran för mars publicerades under långfredagen stod det nämligen klart att nära 1 miljon nya jobb skapades (916 000 för att vara exakt) i den privata sektorn. En siffra som var 40% (!) högre än konsensusförväntningarna. Som om inte det var nog har även tidigare månaders statistik reviderats uppåt (+156 000). Arbetslösheten angavs till 6,0% (6,2% i februari)
Långt kvar… Den starka utvecklingen till trots finns det alltjämt gott om resurser att tillgå. När läget var som värst under mars/april ifjol förlorade det amerikanska folket ca 21 miljoner jobb. Stor del av dessa har nu återskapats men det återstår alltjämt 7,5–8,0 miljoner jobb innan landet når nivån pre-covid då arbetslösheten för övrigt låg på 3,5%. Detta är troligtvis anledningen till varför löneinflationen ännu så länge inte har tagit fart och troligtvis inte heller gör det i närtid. I mars minskade den faktiskt med 0,1% jämfört med februarinoteringen (4,2% i årstakt).
TINA lever… Tar man ovanstående i beaktning är det onekligen svårt att se FED lätta på stimulansnivån i närtid. Jerome Powell har vid flertalet tillfällen påpekat att man inte kommer att lätta på gasen förrän arbetsmarknaden har återgått till nivåer då full sysselsättning åter råder (motsvarar väl en arbetslöshet understigande 4%). Dit är det fortfarande ganska långt även om trenden vi såg i mars skulle stärkas under de kommande månaderna i takt med allt fler stater öppnar upp. Det dröjer med andra ord innan ränteplaceringar kan bli ett alternativ till börsen.
Ut med håven… Efter att ha presenterat otaligt antal diverse stimulans- och räddningspaket börjar det nu bli dags att sakta men säkert börja tala om hur man har tänkt finansiera dem. Som brukligt i dessa lägen handlar det primärt om höjda skatter. Först ut att få äran att bekosta kalaset ser de amerikanska företagen ut att bli. Joe Bidens förslag är nämligen att företagsskatten höjs från 21 till 28%. Därmed vill han reversera Donald Trumps skattereform som var det första som infördes när han kom till makten. Här är dock det sista ordet inte sagt ännu. Bidens administration uppger sig nämligen vara redo för förhandlingar vilket skulle kunna resultera i mindre höjning än aviserat. Det är ingen hemlighet att just skattehöjningar utgör rött skynke för republikanerna. Det gör dock även den skenande statskuldnivån.
iGaming… Det finns nog få sektorer som är lika heta som iGaming är för stunden. Evolution Gaming slår dagligen nya ATH-nivåer och så gör numera även Kambi och Kindred. Catena Media har därtill precis lämnat en omvänd vinstvarning som fick den aktien att skena under fredagen. Tyvärr går utvecklingen helt förbi svenska fondplacerare eftersom de allra flesta fonderna har lämnat sektorn av ESG-skäl. Jag har sagt det förr, nog vore det betydligt bättre att försöka påverka branschen inifrån (som ägare) än att rösta med fötterna och gå miste om fantastiska avkastningsmöjligheter. I synnerhet som jag får en känsla av att den eftertraktade ESG-stämpeln ofta ges lite godtyckligt.
Fin skalp… I veckan meddelade TF Bank att dess e-handelssatsning Avarda har lyckats få självaste Boozt på kroken. Detta efter att under hösten och våren kört en pilotinstallation hos Boozts outletbutik Booztlet.com. Utfallet blev uppenbarligen så lyckat att man nu går vidare till att omfatta även Boozt.com. Varför är detta intressant? Jo fram till nu har det rejält upphaussade Klarna haft uppdraget att sköta klädhandlarens betalströmmar. Ett uppdrag som man nu förlorar till lilla uppstickaren från TF Bank. För Klarnas del är det definitivt inte en ödesdiger förlust men icke desto mindre ett prestigemässigt sådant allt annat lika. Boozt är ju definitivt inte vilket e-handelshus som helst utan ett av Nordens allra främsta med uppskattad försäljning i år om ca 5 miljarder kronor. Inte undra på att TF Banks aktie steg med ca 15% i spåren av beskedet.