Veckan i backspegeln… v21
Maj… Det är förvisso en handelsdag som återstår innan vi kan lägga maj till handlingarna. Slutfacit kan med andra ord fortfarande förändras inte minst beaktat den volatilitet vi har sett de tidigare veckorna.
Som läget är nu har dock sommarhalvåret inletts hyfsat optimistiskt trots allt. För trots den minst sagt svängiga handeln har maj bjudit på uppgång om 1,8%. Det får väl anses vara fullt godkänt och faktiskt avsevärt bättre än dess historiska genomsnitt om -0,3%.
Juni… Precis som maj som ju årets utfall till trots tenderar att vara en svag börsmånad om vi skall förlita oss på historiska mönster, hör inte heller juni till börsårets bästa. Tittar vi på genomsnittet för de senaste 25 åren har juni faktiskt till och med visat sig vara sämre (-0,6%). Men precis som alla regler har sina undantag finns det även avvikande mönster här. De senaste tre årens utveckling i juni har faktiskt varit positiva. 2019 steg Stockholmsbörsen med hela 6,7% exempelvis. Då hade dock maj dessförinnan bjudit på substantiell nedgång (-7,5%).
Revansch?… Kastar vi ett öga på utvecklingen bortom ”den stora pölen” ser läget ut att vara något trevligare vad juni beträffar. Det är dock främst teknologisektorn som historiskt sett har visat sig vara den drivande faktorn. För medan Dow Jones i genomsnitt har stigit med 0,1% under juni så har Nasdaq lyckats avsevärt bättre då index i genomsnitt adderat 0,8% (data från 1970-talet).
Skulder permanentas… Och på tal om USA. I veckan har president Joe Biden och hans administration presenterat sitt budgetförslag. I enlighet med detta lär underskottet hamna runt hissnande 1 800 miljarder dollar i år och fortsätta vara negativt även åren därefter. Med det som utgångspunkt lär statskulden fortsätta att stiga år efter år. Eventuellt kan den börja uppvisa krympande tendens någon gång på 2030-talet. Men fram till dess lär ju mycket vatten rinna under broarna. Om inte annat så lär det nog uppstå en och annan kris som framtvingar nya stimulansbehov.
MrKrypto… Det har gått en tid sedan Donald Trump försvann från sociala medier och då främst hans favoritplattform, Twitter. De som oroade sig för att mikrobloggen skulle tappa i attraktionskraft gjorde det i onödan. Uppenbarligen är ingen oersättlig då en av världens rikaste personer, Teslagrundaren Elon Musk, har axlat den forne presidentens mantel med beröm. Det är dock inte så mycket Tesla eller SpaceX som ju är ett annat av hans storslagna projekt, som han förknippas med mest på plattformen. Det är istället hans wurm för kryptovalutor vars kurser tenderar att röra sig i takt med hans ”twittrande”. Är du intresserad av BitCoin eller för den delen Dogecoin där Elons skriverier sannolikt är den enda anledningen till att priset har stigit med drygt 7000% bara i år, är det närmast ett måste att följa honom där. Vi andra kan göra det för underhållningens skull.
Sentiment… Man skulle kunna tro att den senaste månadens tydligt förhöjda volatilitet (och medföljande kryptoras) hade gjort avtryck i marknadsaktörernas riskbenägenhet. Men så tycks definitivt inte vara fallet. I alla fall inte ännu så länge. När meddelandetjänstbolaget Sinch aviserade sin vilja att emittera aktier till ett värde av drygt 9 miljarder kronor hade bolaget inga som helst problem att fixa ihop pengarna på någon timme. Nordic Capitals innehav i Nordnet såldes även den på blott 20 minuter.
+500%... Och apropå hög riskvilja. När mjukvarubolaget Checkin.com checkade in på börsen blev haussen närmast gränslös. Knappt två veckor efter entrén har kursen stigit 500% (!). De som eventuellt fick tilldelning och har behållit sina aktier är bara att gratulera. Själv ställer jag mig frågan hur man skall tolka marknadens reaktion? Antingen var IPO-priset helt fel eller så gör placerarna bedömningen att bolaget är på väg att erövra världen (kanske en kombination?). Det senare är nästan ett måste sett till det faktum att börsvärdet numera uppgår till drygt 2 miljarder. Förvisso inte särskilt mycket i globala termer mätt men bolaget omsatte ifjol drygt 22 Mkr (!).
Haveri… Ett annat hett bolag som länge ryktats till börsen är svenska fintechjätten Klarna. Frågan är dock om det blir någon börsnotering i närtid eller om bolaget följer Trustlys exempel och skjuter dessa planer på framtiden. I veckan drabbades man nämligen av ett sällan i banksammanhang skådat haveri där kunderna bl.a. kunde logga in på andras konton. Det intressanta blir nu vilka konsekvenser som detta får från myndighetshåll. Med tanke på hur kännbara straffen kan bli för privatpersoner som trampar snett på finansmarknader kan det här leda till rejäla bötesbelopp.
Märkligt… Efter ett par starka veckor har den nu gångna varit svagare för läkemedelsjätten AstraZeneca (-0,6%). Till viss del kan svagheten möjligtvis tillskrivas EU:s hot om miljardstämning mot bolaget om man inte levererar de vaccindoser som man förbundit sig i avtalet med Unionen. Nog hade man kunnat förstå EU:s iver att få så mycket vaccin som det bara går om det nu inte var för att de flesta EU-länder har valt bort just Astras vaccin till följd av de rapporterade biverkningarna. De som ändå erbjuder det till sina invånare väljer i regel att ge det till dem som fyllt 65 år. I den åldersgruppen har de allra flesta redan fått minst en dos (och ofta båda två). Så vad är det egentligen som ligger bakom beslutet? Normalt sett när motivet inte är helt givet handlar det om pengar. Kan det vara på det sättet att man vet att AstraZeneca inte lyckas fullfölja avtalet men ser samtidigt möjlighet att sälja det billiga vaccinet till länder i övriga världen?
Sommartider… Från och med nästa vecka kommer Newsletter att gå över till sommarutgivning. I korta ordalag innebär det att onsdagens upplagor utgår under perioden fram till inledningen av augusti. I gengäld blir det dock inget sommaruppehåll utan du som läsare får en ny tidning varje helg. Money never sleeps!
Sinch AB är ett svenskt teknikföretag som specialiserar sig på molnbaserade kommunikationstjänster för företag och mobiloperatörer. Företaget erbjuder lösningar inom meddelandehantering, röstsamtal och e-post, vilket möjliggör effektiv och säker kommunikation för över 150 000 företag globalt. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet SINCH.
Under räkenskapsåret 2023 rapporterade Sinch en nettoomsättning på 26 553 miljoner SEK, vilket motsvarar en ökning med 10 % jämfört med föregående år. Trots den positiva omsättningsutvecklingen beslutade styrelsen att inte lämna någon utdelning för räkenskapsåret 2023, i enlighet med tidigare års praxis att återinvestera vinsterna i verksamheten för att stödja fortsatt tillväxt.