Electrolux – Allt är inte nattsvart
Återigen tvingades vitvarutillverkaren sänka sina helårsutsikter för 2022 när man nyligen presenterade Q2-rapporten.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1968 (31 juli 2022)
ELUX B | Large Cap | 145,88 kr | KÖP
Situationen har försämrats framförallt i Nordamerika, där man numera räknar med en negativ volymutveckling jämfört med motsvarande period i fjol. Tidigare räknade vd Jonas Samuelson med en oförändrad utveckling under året.
Nordamerika var också den stora besvikelsen i det generellt utmanande kvartalet, då problem med leveranser av elektronikkomponenter hade en kraftigt negativ påverkan på produktionsvolymer, effektivitet och logistikkostnader. Den organiska försäljningen var relativt oförändrad och koncernens nettoomsättning landade på 33 749 Mkr.
Det var främst en positiv pris- och mixutveckling som kompenserade för de betydande volymtappen i produktionen och den lägre konsumentefterfrågan i de flesta regioner. Lönsamheten tyngdes dessutom av oregelbundna leveranser av de flesta komponenter, framför allt elektronik, vilket inte bara orsakade betydande ineffektivitet i produktionen men också ökade kostnader för flygfrakt och inköp på spotmarknaden. Som resultat minskade rörelsemarginalen med 4,8 procentenheter till 1,7%.
Affärsområdet Nordamerika gjorde till och med förlust i kvartalet med ett rörelseresultat på -270 Mkr (558), då de ovannämnda utmaningarna förvärrades av att man fick problem med en viktig felaktig komponent, vilket dock åtgärdades under kvartalet.
Positivt är att bolaget tack vare en stark prisexekvering lyckades kompensera för den betydande kostnadsinflationen, framför allt från råmaterial och logistik. Ledningen är fortsatt optimistisk att man kommer göra det även för helåret. Historiken visar att det är mer accepterat av marknaden att genomföra prishöjningar i en inflationsmiljö, samtidigt som bolaget lanserar många nya attraktiva produkter, vilket talar för att ledningens optimism kan vara berättigad.
Uppmuntrande är även kommentarerna kring en förbättrad visibilitet till leveranser på elektroniksidan som enligt vd:n kommer bli bättre i Q3 och sannolikt ännu bättre i Q4. Han ser detta som en viktigare positiv faktor än att konsumentefterfrågan blir svagare både i Europa och Nordamerika. Efterfrågan på de nylanserade produkterna beskrivs dessutom som väldigt stark, vilket hjälper bolaget både vad gäller mix och den egna prissättningsförmågan. Det starka resultatbidraget från dessa faktorer för helåret 2022 spås till stor del kompensera för volymnedgången jämfört med året innan.
I takt med att negativa nyheter kring den makroekonomiska utvecklingen har trillat in, har aktien fortsatt sin kräftgång och kursen är idag runt 35% lägre än i början av januari. Utan tvekan har även vinstestimaten kommit ner en bra bit sedan dess, men på dagens nivåer är värderingen ändå låg med ett P/E-tal kring 8 (2023). Aktien lockar dessutom med en direktavkastning på drygt 6%.
Till följd av estimatrevideringar sänker vi riktkursen till 195 kr (215), men bibehåller vår positiva syn på medellång till lång sikt.
Electrolux AB är en svensk tillverkare av hushållsapparater och vitvaror för både konsumenter och professionella användare. Företagets produktportfölj omfattar köksprodukter, tvättprodukter, små apparater samt professionella köks- och tvättlösningar. Varumärken som Electrolux, AEG, Zanussi och Frigidaire ingår i koncernen. Electrolux är noterat på Nasdaq Stockholm under tickerkoderna ELUX A och ELUX B. Under 2024 uppgick företagets omsättning till cirka 133,8 miljarder SEK, men redovisade en förlust på 5,7 miljarder SEK. Med hänsyn till detta beslutade Electrolux att inte ge någon utdelning för räkenskapsåret 2024.