Gränges – Nytt köpläge?
20.09.2021

Gränges – Nytt köpläge?

Aluminiumspecialisten var en av våra favoriter i början av året och ingick även i Referensportföljen fram till mitten av mars.

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1896 (19 september 2021)

GRNG | Mid Cap | 106,9 kr | KÖP

Aktien hade då just passerat vår riktkurs på 120 kr och turligt nog lyckades vi pricka årshögstanivån kring 125 kr vid försäljningen. Sedan dess har kursresan varit ganska volatil, vilket i våra ögon har skapat ett intressant köpläge på nytt.

Fundamentalt har verksamheten nämligen utvecklats mycket positivt hittills i år och försäljningsvolymen ökade under årets första sex månader med 60,7%, jämfört med samma period i fjol, till 258,1 ton. Nettoomsättningen har till och med vuxit med 63,7% till 8 651 Mkr, varav 19,5 procentenheter var relaterade till förvärvet av Aluminium Konin.

Visserligen får den starka organiska utvecklingen till viss del ses i ljuset av en svag jämförelsebas, men faktum kvarstår är att försäljningsvolymen under Q2 på 131,4 ton var den hittills högsta under ett enskilt kvartal. Marknadsutvecklingen var särskilt stark inom fordonsindustrin (42% av försäljningsvolymen), där återhämtningen av produktionen av lätta fordon bidrog till att försäljningsvolymen ökade med 75% jämfört med föregående år. Framför allt mot slutet av kvartalet märktes, emellertid, tydliga effekter av den pågående bristen på halvledare.

Även inom HVAC-industrin (22% av försäljningsvolymen), där aluminium används som material i stationära värmeväxlare som i sin tur används i kommersiella fastigheter, bostäder, datacentraler och tillverkningsindustrin, fortsatte den positiva utvecklingen då försäljningen drivs på kort sikt av konsumentförtroende och den allmänna aktiviteten inom bygg- och anläggningsmarknaden. På längre sikt förväntas energieffektivitetskrav på HVAC-produkter bidra till ytterligare ökad efterfrågan för Gränges del.

Kostnadsinflation och negativa valutarörelser till trots, förbättrades det justerade rörelseresultatet under första halvåret med 158,6% till 651 Mkr, tack vare högre försäljningsvolymer och en fortsatt god produktivitet. Även kassaflödesgenereringen lyckades att imponera vilket hade en positiv effekt på nettoskulden som vid slutet av juni hade kommit ner igen till 2x rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA, 12m rullande). Därmed ligger man efter Konin-förvärvet återigen inom målintervallet vad gäller skuldsättningen.

Förutom M&A har ledningen även investerat i kapacitetsexpansion och logistikförbättringar och i början av juni uppnåddes en viktig milstolpe i och med valsningen av det första bandet i det nya kallvalsverket i Finspång. När projektet är slutfört under det andra halvåret 2022, kommer anläggningen att ha ett betydligt effektivare produktionsflöde, vilket möjliggör både lägre produktionskostnader och ett bättre miljöavtryck.

Investeringen kommer att addera en extra kapacitet om 20 kton som kommer att vara tillgänglig för att stödja fortsatt tillväxt inom material för värmeväxlare till fordon samt andra nischapplikationer. Idag har bolaget sex produktionsanläggningar med en total årlig kapacitet på 560 kton. Tillskottet kommer vara välbehövt givet den starka elektrifieringstrenden inom transportindustrin. En ökande andel hybrid- och elfordon bidrar nämligen till en ökad efterfrågan på Gränges material, då valsat aluminium används till exempel för att producera både katoden och cellhöljet till litiumbatterier. Med sin globala närvaro är bolaget välpositionerat för att försörja framväxande batterivärdekedjor i alla geografiska regioner.

Kortsiktigt förväntas dock en fortsatt avmattning av försäljningen till fordonsindustrin på grund av ovannämnda problem och ledningen räknar faktiskt med en sekventiell nedgång av försäljningsvolymer i Q3 det tredje om ”ett lågt till medel ensiffrigt procenttal”. Dessutom förväntas ökade kostnader för strategiska projekt ha en negativ påverkan på lönsamheten.

Mindre dramatisk är däremot effekten av det allt högre aluminiumpriset, som nyligen nådde sin högsta nivå på 13 år. I Gränges fall förs kostnaden för aluminium, som är det primära insatsmaterialet, helt enkelt vidare till kunderna. Vid tidsförskjutning mellan prisvillkoren för inköpt och sålt aluminium använder bolaget dessutom finansiella instrument för att minimera råvaruprisets effekt på resultatet.

De kortsiktiga utmaningarna har skapat en bra ingångsmöjlighet för den långsiktiga placeraren. Vi ser god potential för tvåsiffrig vinsttillväxt under de kommande åren som en konsekvens av gynnsamma externa trender och interna åtgärder. Det vore inte alls orimligt om bolaget skulle tjäna omkring 10 kr i vinst per aktie nästa år, vilket skulle vara 19% mer än de förväntade 8,4 kr i år. Vi höjer vår riktkurs till 140 kr och sätter återigen köpstämpel på aktien.

Av
Sebastian Lang Analytiker