Karnov – Positiv dom även denna gång
Den som tittar på informationstjänsteföretagets Karnovs kursgraf för det senaste 12 månaderna ser en nästan linjär uppgång från 48,50 kr till drygt 80 kr idag.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2131 (6 oktober 2024)
KÖP | KAR | Mid Cap | 82,2 kr
Vår köprekommendation från december förra året (Newsletter 2091) avkastade nästan 30% inom loppet av några månader. Den största kursavvikelsen kom i början av maj, då två av storägarna presenterade ett uppköpsbud om 84 kr per aktie.
Budet fick dock tummen ner av de allra flesta aktieägarna och drogs följaktligen tillbaka i mitten av juni på grund av låg acceptans. ”Alldeles för lågt” tyckte de flesta och med tanke på bolagets operationella framsteg och fundamentala utsikter är vi benägna att hålla med. Värt att notera är att aktien i det här skedet handlas i nivå med budet.
Integrationsarbetet i Region Syd, som har skapats genom förvärvet av flera leverantörer av juridisk information i Frankrike, Spanien och Portugal, ligger före tidsplanen och viktiga synergier har uppnåtts. Bland annat har man integrerat allt innehåll från det spanska dotterbolaget Aranzadis på en gemensam innehållsplattform. Dessutom har innovationstakten varit hög och under hösten ska såväl uppdaterade produkter som nya AI-lösningar lanseras.
Som en påminnelse kan nämnas att Karnov tillhandahåller affärskritiska kunskaps- och arbetsflödeslösningar för yrkesverksamma inom juridik, skatt och redovisning samt miljö- och hälsoskydd i Europa. Lösningarna är till stor del digitala och bolaget erbjuder prenumerationsbaserade onlinetjänster för advokatbyråer, skatt- och redovisningsbyråer, företag och offentlig sektor såsom domstolar, bibliotek, universitet, myndigheter och kommuner. Cirka 85% av intäkterna är abonnemangsbaserade och förnyelsegraden ligger på över 90%.
Ovanstående gör att verksamheten kännetecknas av stabila kassaflöden och en mycket låg konjunkturkänslighet. Under första halvåret ökade nettoomsättningen med 2,5% organiskt, jämfört med samma period ifjol, till 1 255 Mkr. Lönsamheten ligger på en hög nivå och den justerade EBITA-marginalen ökade med ytterligare 1,5 procentenheter till 21,9%.
Lönsamhetsförbättringen är en effekt av de två pågående kostnadsprogrammen som numera har minskat kostnadsbasen med 7 Meuro på en årlig löpande bas. 4 Meuro av dessa var hänförliga till de löpande årliga synergierna från integrationen i Region Syd. Ledningens ambition är att generera löpande årliga synergier på 7,5 Meuro vid slutet av 2024 samt 10 Meuro vid slutet av 2026.
Utöver integrationsarbetet i Region Syd lanserade man även ”Acceleration Initiative” i februari i år. Målsättningen med den här åtgärden är att skapa utökad kundnytta samt ytterligare löpande årliga kostnadseffektiviseringar på 10 Meuro vid slutet av 2026. I slutet av Q2 levererade ”Acceleration Initiative” årliga löpande kostnadssynergier på 3 Meuro, till största delen från Region Nord och koncerngemensamma funktioner.
Fortsatt hög aktivitet är det också på M&A-fronten och bara under Q2 genomfördes två förvärv i Danmark och Frankrike. Balansräkningen är förvisso skuldtyngd och vid slutet av juni var skuldsättningsgraden relativt höga 3,0x det justerade rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (net debt /EBITDA, 12-månader rullande). Det är dock i linje med bolagets finansiella mål och inget större bekymmer med tanke på de goda och förhållandevis förutsägbara kassaflödena som genereras.
Vi ser goda förutsättningar för stark vinsttillväxt under de kommande åren. De förvärvade enheterna i Region Syd ligger fortfarande en bra bit under koncernsnittet vad gäller lönsamhet samtidigt som ledningen har vidtagit flera åtgärder och är på bra väg att leverera på de målen som sattes i samband med kapitalmarknadsdagen ifjol. På medellång sikt ska EBITA-marginalen höjas till minst 25% medan ambitionen på längre sikt stipulerar minst 30%. Den organiska omsättningstillväxten förväntas ligga mellan 4-6% per år på medellång sikt.
Trots den starka kursutvecklingen i år motsvarar dagens börsvärde justerat för nettoskulden lite mindre än 15x nästa års förväntade rörelseresultat (EV/EBIT). Det framåtblickande P/e-talet (2025) ligger runt 19 och sjunker ned mot ca 15 om man blickar mot 2026 om vi justerar vinsten per aktie för negativa effekter från förvärven (PPA och engångskostnader). Det kan ställas i relation med förväntad vinsttillväxt om cirka 55% i snitt under perioden 2024 – 2026.
Med en ny riktkurs på 100 kr väljer vi att återigen åsätta aktien en köprekommendation.