Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1869 (9 maj 2021)
KNOW | Mid Cap | 311,5 kr | NEUTRAL
Marknaden reagerade initialt positivt på affären och lyfte upp Knowits aktie som dock sedan tappade 7% på torsdagen.
Köpeskillingen uppgår till 2,2 Mdr kr varav 442 Mkr erläggs kontant medan resterande del består av nytryckta aktier. Priset motsvarar en värdering på EV/EBITA 12x och P/S 1,3x räknat på Cybercoms försäljning och EBITA för 2020. Det förefaller rimligt.
Sammantaget innebär affären att Cybercoms huvudägare Formica Capital, ett investeringsbolag som ägs av Stena-arvingen Madeleine Olsson Eriksson med familj, och JCE Group blir största ägare i Knowit med omkring 10% av aktierna vardera. Nyemissionen innebär en utspädning om 22,5% för befintliga aktieägare i Knowit. Ett nytt affärsområde, Knowit Connectivity, bildas och Knowit växer från 2 600 till cirka 3 800 medarbetare.
Den totala omsättningen under fjolåret uppgick pro forma till 5,5 Mdr kr med ett ebita-resultat på 541 Mkr. De årliga kostnadssynergierna efter sammanslagningen uppskattas till cirka 45 Mkr. Knowit räknar med att förvärvet kommer att ge en positiv påverkan på vinst per aktie från och med nästa år.
Bakgrunden till uppköpet sägs vara att utvecklingen går mot mer komplexa kundbehov som kräver kompetens i hela kedjan från produktutveckling till helt nya kundgränssnitt och processer. Cybercom erbjuder mer tekniknära tjänster och ett hållbarhetserbjudande som ligger i framkant. Det sammanslagna bolaget får en starkare ställning gentemot större regionala IT-konsultbolag såsom TietoEvry och även globala aktörer.
I samband med förvärvet uppdaterade Knowit sina finansiella mål. Försäljningstillväxten ska uppgå till 15% per år organiskt och genom förvärv och EBITA-marginalen ska över tid öka till 12%. Tidigare målsättning var att vinst per aktie skulle öka snabbare än den organiska tillväxten. Vidare ska skuldsättningen inte överstiga nettoskuld/EBITDA 2x och utdelningen ska uppgå till 40-60% av resultatet efter skatt. För att öka den finansiella flexibiliteten begär styrelsen även ett bemyndigande från den extra bolagsstämman att kunna besluta om kontantemission av aktier innebärande en emissionslikvid om högst 500 Mkr.
Historiskt har Knowit varit duktiga på att integrera förvärv så vi tror inte att det kommer att bli några problem med köpet av Cybercom heller. Det bör dock påpekas att det ofta är svårt att slå ihop två relativt stora organisationer. I synnerhet i konsultbolag uppstår ofta viss personalomsättning i den här typen av lägen. Här gäller det för KnowIT:s ledning att se till att tappet inte blir för stor då värdet för konsultbolag ligger just i dess personal.
Cybercom borde bidra positivt till Knowits marginal då man har en något högre lönsamhet. Vi tror dock att det kan bli tufft att nå upp till det nya EBITA-marginalmålet om 12%. IT-konsulter brukar normalt sett inte handlas till några högre vinstmultiplar även om dessa har ökat successivt på senare år. En anledning till att äga aktier i sektorn har snarare varit att de ofta erbjuder en god direktavkastning. Det är inte ovanligt att 6-8% delas ut till aktieägarna.
De senaste åren har Knowit visat på en intäktstillväxt på 8-12% om man exkluderar fjolåret som hade en negativ påverkan av pandemin. Vi räknar med att Knowit fortsätter i samma takt även framöver. Trots att Cybercom är ett rejält förvärv tror vi att det finns förutsättningar för mindre kompletterande förvärv framgent. Vi är dock inte direkt överoptimistiska vad det gäller IT-konsulterna på börsen efter senaste tidens multipelexpansion. För Knowits del stannar rekommendationen vid Neutral med riktkurs 280 kr.