Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1849 (17 februari 2021)
SCST | Mid Cap | 64,4 kr | KÖP
Hela uppgången sedan vår Köp-rekommendation i november (Newsletter 1829) blev därmed utraderad, trots att den underliggande verksamheten tuffar på ganska bra givet omständigheterna.
Förutom effekterna av Covid-19-pandemin påverkas kycklingbranschen för tillfället negativt av den pågående fågelinfluensan i Danmark, Sverige och på Irland. Trots det visade koncernen en underliggande stark trend under Q4 2020, där nettoomsättningen ökade med 3% i lokal valuta, jämfört med samma period året innan. Rapporterad nettoomsättning minskade med 1% till 2 393 Mkr, medan det justerade rörelseresultatet ökade med 10% till 115 Mkr. Det innebar samtidigt en marginalförbättring om 0,5 procentenheter till 4,8%.
Koncernen gynnas av att två tredjedelar av intäkterna kommer från dagligvaruhandeln på alla de fem marknader man är aktiva i. Där är efterfrågan fortsatt stark, framförallt inom produktkategorierna Ready-to-cook och Ready-to-eat, vilket väger upp de negativa effekterna som synts inom Restaurang & Storhushåll. Det senast nämnda kundsegmentet har nämligen redan i våras drabbats hårt av pandemin och den andra smittvågen har inte gjort saken bättre. Efter en nedgång om 12% under helåret 2020 står Restaurang & Storhushåll numera för 17% av den totala omsättningen (20% ifjol).
En nedgång blev det även för exportverksamheten, som rasade under Q4 med 23% till följd av den pågående fågelinfluensan i Danmark, Sverige och Irland. Fågelinfluensan har lett till tillfälliga importförbud på några av koncernens mest lönsamma exportmarknader i Asien. Det har i sin tur belastat priserna på exportmarknaden och ökat varulagret. Som konsekvens av det inträffade blev man tvungen att ta en nedskrivning på 15 Mkr under kvartalet. I kombination med andra engångskostnader, tex för Covid-19 relaterade temporära stängningar av produktionslinjer, innebar det att det rapporterade rörelseresultatet minskade med 17% till 351 Mkr.
Positivt i sammanhanget är att vd Leif Bergvall Hansen gör bedömningen att de totala effekterna av fågelinfluensan kommer bli mer än halverade jämfört med det senaste utbrottet 2016/2017. Detta då exponeringen mot denna typ av risker har minskat väsentligt i takt med att koncernens totala exportverksamhet har minskat från 15% av nettoomsättningen år 2016 till 8% 2020. Man har även vidtagit en rad andra åtgärder som sammantaget har resulterat i en minskad risk för negativa effekter av fågelinfluensa för koncernen.
Framsteg har man även gjort vad gäller balansräkningen. Nettoskulden har minskat under 2020 till 1 933 Mkr, motsvarande en skuldsättningsgrad på 103%. Vi tolkar det som ett positivt tecken att ledningen höjer sina investeringsplaner till cirka 400 Mkr för 2021, en ökning från fjolårets 355 Mkr. Bland annat har man beslutat att inkludera växtbaserade produkter till sitt erbjudande och man investerar både i utveckling av alternativa produkter och processmodeller för framtiden. Ambitionen är att lansera de första växtbaserade produkter i liten skala under Q2 i år.
Även styrelsen visar en mer offensiv inställning och föreslår en total utdelning för räkenskapsåret 2020 om 2,50 kr per aktie, varav hälften ska godkännas under årsstämman och den andra hälften under en extra bolagsstämma under andra halvåret, för att kunna anpassa beslutet till rådande omständigheter. Vi skulle inte bli förvånade om man också blir aktiv på förvärvsfronten igen, när läget i samhället sakta men säkert går mot någon slags normalisering.
År 2020 har visat att Scandi Standard har en motståndskraftig affärsmodell, där svagheten inom ett kundsegment kan fångas upp av styrkan i en annan. 2020 har dock också visat att koncernen, och aktien, kommer alltid vara känsliga för sjukdomsutbrott i djurbeståndet och även om man har sänkt de interna riskerna för negativa effekter relaterade till detta, så måste man som placerare vara beredd på kortsiktig volatilitet i aktien.
Trenden med en stark dagligvaruhandel och svag Restaurang och Storhushåll lär sannolikt bestå även i år, men så fort restriktionerna lättas lär det blir en stark återhämtning inom det sistnämnda. Strukturellt gynnas kycklingkonsumtionen av hälsotrenden och som ledande aktör i kycklingbranschen bör Scandi Standard tillhöra vinnarna. En direktavkastning på nästan 4% och ett p/e-tal kring 13 baserat på årets förväntade vinst, kompletterar den positiva bilden och vi upprepar vår Köp-rekommendation med riktkurs 80 kr.
Innehavsredovisning: Jacek Bielecki