Ta rygg på insiders - Köp IT-distributören
Med en nedgång sedan rapporten framstår värderingen fortsatt som riktigt låg vilket också insiders ser ut att hålla med om.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1827 (18 november 2020)
DIST | First North | 40,6 kr | KÖP
I slutet av september höjde vi rekommendationen för IT-distributören DistIT till Köp. Bidragande till denna ändring var att bolagets värdering hade kommit ner till riktigt låga nivåer samtidigt som bolaget tycktes kunna klara coronapandemin tämligen bra. Minskad efterfrågan inom vissa affärsområden som agerar mot traditionell handel kompenserades nämligen av ökad försäljning inom andra affärsområden relaterade mot e-handel. Sen skadade det inte heller att vi fick se ett flertal insiderköp under sommaren.
Så här långt kan nog inte rekommendationen sägas ha blivit någon succé. Aktien är sedan dess ner cirka 10% men det mesta av detta kan nog tillskrivas den numera lägre riskaptiten på börsen efter att pandemin har tagit fart igen. Någon anledning att ompröva vår åsikt om aktien ser vi ändå inte då Q3-rapporten kom in i linje med förväntningarna och vi nu är inne i årets normalt starkaste kvartal. Vi räknar även med förbättrad lönsamhet nästa år då fjolårets omstruktureringsprogram med besparingar på 45 Mkr slår igenom alltmer.
Q3 var som redan omnämnt stabilt och kom inte med några större överraskningar. Nettoomsättningen ökade med 2,3% till 548,1 Mkr (535,9), vilket var en förbättring jämfört med Q2 i år då omsättningen minskade med 5%. Försäljningen ökade i Deltaco, Sominis och i Septon medan den minskade med 12,3% i affärsområde Aurora som är fortsatt påverkat av exponeringen mot traditionell handel som hade en lägre efterfrågan till följd av pandemin. Märkligast är kanske att Septon med produktförsäljning mot event visade viss tillväxt på 0,8%.
Största affärsområde Deltaco med produkter mot IT och hemelektronik ökade sin tillväxt med 12% medan Sominis ökade med 13%. Ökningen från egna märkesvaror med högre lönsamhet ökade totalt sett med 12% till 141,9 Mkr (126,9) och stod för 26% (24) av den totala försäljningen. Generellt kan man säga att efterfrågan under kvartalet inte oväntat har varit lägre inom traditionell handel medan försäljningen mot e-handel och produktkategorier avsedda för hemmakontor, gaming och smarta hem har bidragit positivt.
Med tanke på pandemin får man även säga att resultatutvecklingen var solid. Rörelseresultatet i kvartalet förbättrades till 15,5 Mkr (-23,6), men då belastades förra årets jämförelsekvartal av omstruktureringskostnader om 8,8 Mkr och en nedskrivning av ERP-systemet med 30,2 Mkr. Justerat skulle resultatet ha varit 15,4 Mkr och därmed nästan exakt detsamma som i år. Rörelsemarginalen blev 2,8% (2,9).
Årets kvartalsresultat påverkades också något positivt av covid-19 relaterade statliga stöd på 1,0 Mkr, varav 0,8 Mkr var hänförligt till lägre arbetsgivaravgifter och hyror, och resten till permitteringslön. Permitteringarna har numera upphört med några få undantag på grund av ökad marknadsaktivitet. Nettoskulden minskade till 142,1 Mkr (181,7), vilket ger ökat utrymme för förvärv.
Vi är nu inne i årets bästa kvartal för DistIT som normalt står för omkring halva årsresultatet. I år kan det på grund av pandemin kanske inte uteslutas att kvartalet blir något svagare än ifjol men samtidigt ser förutsättningarna därefter allt bättre ut med en alltmer normaliserad marknad i kombination med lägre kostnader. Bolaget har accelererat arbetet att öka försäljningen i digitala kanaler mot tillväxtområden som hemmaarbete, gaming och smarta hem, och gynnas även av en ökad andel av försäljningen av egna varumärken.
Med en nedgång sedan rapporten framstår även värderingen fortsatt som riktigt låg. På innevarande mellanår ser P/E-talet ut att vara omkring 10–11 medan det sjunker ner mot 7 nästa år, vilket är långt under bolagets historiska värdering. Det gör att vi står fast vid vår tidigare köprekommendation och behåller även riktkursen på 50 kr, vilket ger en potential i aktien på uppåt 25%. Flera insiders har köpt aktier även efter senaste rapporten, om än inte för några riktigt stora pengar.