Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1930 (6 februari 2022)
Uppgången till trots har aktieägarna i Loomis inte så värst många skäl att jubla. I år har kursen förvisso utvecklats klart bättre än Stockholmsbörsen, men ju längre bak i tiden man tittar desto tristare blir nämnda jämförelsen. Faktum är att aktien befinner sig rejält under nivåerna som gällde vid pandemins utbrott. Det är inte många andra aktier som gör.
Helt onaturligt är det förstås inte då pandemin har pressat både bolagets intäktsgenerering lönsamhet. Det säger sig självt att ju mindre rörelse ute i samhället som en konsekvens av nedstängningar desto lägre blir även behovet av kontanthantering. Som om inte det var illa nog tycks även digitaliseringen skyndat på övergången till allt mer kontantlöst samhälle. Det senast nämnda är också anledningen till att man lanserat Loomis Pay som är tänkt att kunna ta hand om företagens samtliga betalflöden inklusive andra former än kontanter. I dagsläget är den delen av verksamheten försumbar (omsättning 11 Mkr under 2021) men förhoppningen är att den om några år kommer att bidra på ett signifikant sätt till intjäningen.
Att Q4-rapporten togs emot positivt berodde på att den var klart bättre än väntat. Omikrons härjningar som drabbade Europa under främst december ser inte ut att ha påverkar utvecklingen nämnvärt trots ökade restriktioner. Tvärtom var december kvartalets bästa månad både i Europa och USA. Förhoppningen är nu att den europeiska återöppningen av ekonomierna (i takt som restriktionerna slopas) kommer att medföra fortsatt ökade volymer och följaktligen allt bättre lönsamhet också.
Under Q4 redovisade bolaget intäkter motsvarande 5 325 Mkr (4 537) vilket var ca 3% bättre än väntat. Den valutajusterade organiska tillväxten skrevs till 11% (–9). Europa stod för 52% av intäkterna och USA för resten. Rörelseresultatet (EBITA) summerades till 594 Mkr (467) och här var bidraget från USA störst (365 Mkr). Rörelsemarginalen för koncernen i sin helhet uppgick till 11,2% (10,3) och 12,1% (11,0) om man exkluderar den förlustbringande Loomis Pay satsningen.
Tittar man till hela 2021 lyckades Loomis uppvisa en valutajusterad tillväxttakt om 10% varav organisk tillväxt stod för ca 6%. EBITA-resultatet ökade med 10,5% till 1 961 Mkr vilket motsvarar en rörelsemarginal på 9,9% (9,4). Exklusive Loomis Pay var marginalen 10,7% (9,8). Kassaflödet summerades till 1 620 Mkr. Vinsten per aktie blev 14,73 kr (9,52) och styrelsens förslag är att 8,50 kr (6) delas ut till aktieägarna.
Tittar man på siffrorna ovan är det svårt att se ett bolag i kris vilket aktiekursgrafen kan tänkas antyda. Det mesta tycks dessutom peka på att 2022 blir ett ännu bättre år för bolaget. Hävda restriktioner lär medföra ökade volymer i synnerhet i Europa samtidigt som ledningen tror sig kunna fortsätta utrullningen av Safe Point där antalet installationer nådde rekord under fjolåret. Lägg därtill att ledningen tror att de faktorer som pressade lönsamheten i USA under Q3 och Q4 (ökade övertidsuttag bl.a.) kommer att avklinga under detta år (bolaget anställer i så hög takt man klarar av).
Sedan vi tittade på aktien senast i mitten på november har kursen stigit med knappt 10%. Hyfsat förstås men vi ser inte någon anledning att man bör kliva av aktien här och nu. Precis som då anser vi nämligen att det mesta pekar åt rätt håll. Värderingen har förvisso ökat men motsvarar alltjämt ungefär 11-12x årets förväntande vinst vilket tillsammans med en direktavkastning om 3,3% samt ett pågående återköpsprogram (825 000 aktier återköptes under Q4) gör att vi har svårt att landa i annan slutsats än att aktien är köpvärd.
Innan pandemin slog till låg kursen omkring 350 kr. Värt att påpeka är att under Q4 2021 översteg intäkterna i den amerikanska verksamheten nivån från Q4 2019 med 14%. I Europa låg man fortfarande något efter (i Q4 var intäkterna 10% lägre än i Q4 2019) men lär med stor sannolikhet komma ifatt och förbi under året.