Stäng
Så skapar du en extra inkomst från börsen. Till vilken mailadress ska vi skicka guiden?
För- och nackdelar med swingtrading
22.01.2016

För- och nackdelar med swingtrading

Det finns flera metoder en placerare kan använda sig av för att tjäna pengar på aktiemarknaden. En av dessa metoder kallas swingtrading. En investerare som använder sig av swing trading har som mål att profitera på kortsiktiga affärer istället för att göra långsiktiga investeringar.

Swingtrading innebär att man har ett tidsperspektiv med sina affärer på några dagar upp till flera veckor. Man försöker hitta lägen när det förväntas ske en större skiftning i utbud/efterfrågan av exempelvis en aktie. Oftast används någon typ av teknisk/kvantitativ analys för att hitta skiften i utbud/efterfrågan men i vår egen analys använder vi oss också av andra typer av input såsom nyhetsflödet, insiderhandel och fundamental analys. Därefter "timar" vi våra affärer med hjälp av teknisk analys.

Till skillnad från "day traders" kan en swing trader alltså hålla på aktierna under några dagar, upp till några veckor. Det handlar helt enkelt om att köpa aktier då priset är lågt, för att sedan sälja dem igen vid rätt tidpunkt när priset stigit till en tillfredsställande nivå. För att avgöra vilka aktier man ska investera i och när, använder swing tradern sig av hjälpmedel som bland annat tekniska analyser, analyser av rapporter och förvärv samt trendanalyser. Att använda sig av metoden har både för och nackdelar, några av vilka listas nedan:

Fördelar

Det kan vara en deltidssyssla

Swing traders kan som sagt hålla på sina aktier under minst några dagar, vilket gör att man inte behöver hålla konstant uppsikt över förändringar på marknaden. Även om du har en annat huvudsakligt arbete kan du alltså ägna dig år swingtrading. Många investerare använder metoden som ett supplement till sin normala inkomst. I dagens läge finns dessutom många bra verktyg för att man inte själv ska behöva punktmarkera marknaden.

Högre avkastning

Förändringar inom ett bolag, nyheter, nya rapporter, marknadsutveckling osv. är alla faktorer som påverkar aktievärderingen. Effekten av dessa händelser kan dock ta några dagar på sig att verkligen påverka aktievärdet. Genom att hålla i aktierna längre kan swing tradern utnyttja detta för att få högre avkastning.

I en marknad som inte befinner sig i en kraftig trend har därtill swing tradern möjlighet att göra fler kortsiktiga goda affärer och på det sättet skapa högre avkastning än en långsiktig placerare i samma aktie.

Nackdelar

Större förluster

Day traders övervakar konstant sina investeringar och kan snabbt ta sig ur en dålig affär. Att en swing trader har chans att tjäna mer pengar på en enskild affär innebär även att riskerna och förlusterna blir större. Speciellt tydligt är "övernattrisken" som en swing trader utsätts för.

Kunskap och marknadskänsla

Alla placerare måste läsa på innan de investerar men som swing trader bör du hela tiden vara påläst om aktiemarknaden och känna till nyheter, insiderhandel och flödet i aktien. För en nybörjare kan swing trading alltså kännas invecklat, och det gäller att läsa på innan man börjar.

Stockpicker Swing Trader

Målet med vår produkt Stockpicker Swing Trader är att hjälpa våra prenumeranter göra bra aktieaffärer i ett kortare tidsperspektiv. Vi bevakar marknaden åt dig och ger dig affärscase som snabbmeddelande till din dator/surfplatta/mobil. Läs mer om vår snabbmeddelandetjänst Swing Trader Trading Signals.