Intervju - Peter Lindvall på Kavaljer Quality Focus
23.05.2024

Intervju - Peter Lindvall på Kavaljer Quality Focus

Peter Lindvall, förvaltare av Kavaljer Quality Focus, berättar om fonden och lyfter några intressanta innehav.

Kan du inledningsvis berätta lite kort om dig själv och varför ni valde att starta fonden Kavaljer Quality Focus?

Kort om mig själv

Läste ekonomlinjen vid Uppsala universitet med inriktning nationalekonomi. Innan arbeten med kapitalförvaltning arbetade jag med redovisning för bostadsrättsföreningar och en radiokanal. Privat är vindsurfing mitt största intresse. Men även snowboard och golf är kul. Bor i Nacka med fru och hund. Barnen har flyttat hemifrån.

Kort om Håkan

Läste ekonomi vid Stockholms universitet. Arbetat som analytiker på Handelsbanken och därefter 1997-2007 VD och fondförvaltare på Carnegie Fonder. Även Håkan bor i Nacka och har utflugna barn. Håkan spelar golf och åker skidor.

Både Håkan och jag har arbetat med aktier sedan början/mitten av nittiotalet. Varit med om många upp och nedgångar, vilket gett erfarenheter som är till stor nytta idag. Aktier/investeringar är ett stort intresse. Det är både roligt och intressant att följa bolag i olika branscher och att ha förmånen att kunna träffa och lyssna till många olika företagsledningar.

Kavaljer med kontor i Nacka Strand startade Håkan och jag för 10 år sedan. Förutom att få möjlighet att bestämma själv att ha kunna med hund på kontoret, såg Håkan och jag en möjlighet att bedriva egen verksamhet då vi både hade trogna kunder och nödvändiga kunskaper om allt annat som krävs för att driva ett eget bolag inom kapitalförvaltning.

Med åren har vi kommit fram till en strategi som ger bra avkastning och en mindre risk för otrevliga överraskningar vilket lett fram till investeringar i små och stora kvalitetsbolag. Det är grunden till starten av Kavaljer Quality Focus.

Hur ser en normal arbetsdag ut för dig och din kollega Håkan?

En vanlig arbetsdag börjar med att läsa nyheter och uppdatera oss på senaste händelser och stämma av gårdagens affärer. Sedan under dagen sköter vi all administration varvat med kontakter med både företagsledningar och analytiker/mäklare. Många dagar gör vi bolagsbesök, besöker bolagspresentationer, träffar analytiker och deltar på kapitalmarknadsdagar.

Ge oss hisspitchen för några av fondens befintliga innehav! Något specifikt bolag ni vill lyfta fram som speciellt intressant? New Wave hade till exempel en något utmanande inledning på året – bedömer ni fortfarande att det finns stor uppsida där?

Itab

Butiksinredaren Itab har varit bortglömt och haft en oförtjänt låg värdering. Idag rapporterade Itab som är Kavaljer Quality Focus största innehav. Aktien steg idag 30%.

Itab är ett av de ledande i Europa som levererar butiksinredning. Bolaget levererar alltmer varor och tjänster med högre marginaler. Därför tror vi att på sikt att bolaget kommer att kunna får högre marginaler än de 7-9% som är bolagets mål idag. Rapporten för det första kvartalet visade en marginal på 10,2%.

Upplevelsen i en butik är viktig för att vinna kunder och där kan Itab hjälpa butikskedjor att stärka sin konkurrenskraft. Bolaget är i det närmaste skuldfritt och vi tror att bolaget kommer att använda sin starka balansräkning till att göra förvärv som kan öka vinsten per aktie.

Senast i vårt februaribrev skriv vi om Itab. Läs mer här.

New Wave

Större volymer som ger skalfördelar och moderna effektiva lager har stärkt rörelsemarginalen från låga nivåer. Nyligen höjdes det långsiktiga marginalmålet till 20%. Når Wave 20% finns det en betydande uppsida i aktien. Vi tror att det är fullt möjligt för New Wave att på sikt nå 20% då flera New Wave bolag redan har marginaler överstigande 20%.

Aktien tappade efter q1 rapporten vilket vi tror är ett bra tillfälle att öka i New Wave. Q1 är normalt det minsta kvartalet och förr var q1 alltid ett förlustkvartal för New Wave. Q1 säger inte så mycket om hur helåret skall bli. Framgent finns det stora tillväxtmöjligheter för New Wave på befintliga marknader, med Craft inom Teamwear och nu också med nyligen förvärvade Tenson som New Wave köpte för en krona. VCraft köptes också en gång för 1 krona.

Dometic

Dometic är ett förvärvsbolag inom friluftsliv ”outdoor”. Förvärven integreras så att man vinner kostnads och intäktssynergier. Tex: Dometic köpte ett bolag som säljer solpaneler i USA. Dometic kan sedan sälja dessa solpaneler i Europa via sitt distributionsnät i Europa. Med förvärvet av kylboxbolaget Igloo i USA kan nu Dometic via Igloos återförsäljarnät i USA sälja mer avancerade Dometic kylboxar I USA.

VD Juan Vargues har en stor erfarenhet av förvärv från sin tid på Assa Entrance system. Positivt är också att Juan Vargues köpt en betydande aktiepost i Dometic.

Vi tror att Dometic på sikt kan nå sitt rörelsemarginal på 18% vilket ingen vågar räkna med idag. Det har funnits en oro för balansräkningen då skuldättningen ökade efter Iglooförvärvet. Denna oro minskar successivt då Dometic genererar starka kassaflöden. Mindre oro ger högre aktiekurs. Vi tror starkt på Outdoortrenden, att människor vill vistas ut, som kommer gynna Dometic i många år co det finns många fler förvärv för Dometic att göra som kommer öka vinsten per aktie.

Ratos

Ett annat förvärvsbolag som integrerar förvärv är Ratos. VD Jonas Wiström har från sin tid från ÅF gruppen en stor erfarenhet av förvärvsdriven tillväxt. Vi tror att fokuseringen mot teknik och infrastruktur kommer att uppskattas av aktiemarknaden. Fokuseringen innebär att konsumentbolagen KVD och Plantajen kommer att säljas av vilket kan bli en katalysator för kursuppgång.

Vilka kriterier ser ni på då ni letar bolag till fonden?

  • Vi letar efter kvalitetsbolag. Egenskaper som kännetecknar ett kvalitetsbolag är för oss bla: stigande omsättning och vinst över tid, stabila finanser, en erfaren och kompetent ledning och styrelse med mål att skapa aktieägarvärde (gärna med återköp av egna aktier vid lämpliga tillfällen).
  • Vi vill också förstå produkterna/tjänsterna för att kunna bedöma eventuella konkurrenter. Ju enklare bolag desto bättre.
  • Vi investerar gärna i mindre bolag då det är ofta bland de mindre bolagen vi hittar undervärderade bolag.
  • Vi undviker bolag som inte tjänar pengar såsom startups och biotechbolag.
  • Vi investerar inte heller i fastighetsbolag och råvarubolag då vi föredrar bolag som har möjligheter att påverka sin egen prissättning och växa med nya produkter/tjänster på nya och befintliga marknader.

Er fond har haft en väldigt fin utveckling de senaste åren. Vad anser du att ni gör bättre än de flesta andra småbolagsförvaltare?

  • Fokus på attraktivt värderade kvalitetsbolag är en faktor som har betalat sig och som vi tror kommer fortsätta att vara en lönsam strategi.
  • En annan faktor är att vi vågar gå vår egen väg, att investera i de bolag vi vill utan att tänka på hur bolagen väger i ett börsindex, och vi vågar att avstå ”populära” aktier och populära sektorer.
  • Att vi lägger mycket tid på de bolag vi investerar är givetvis också en faktor.
  • Kavaljer Quality Focus är har 25-35 innehav vilket är färre än vad många andra fonder har. Det är enklare att ha bra koll på 30 bolag än 80.
  • Sedan är fonden liten i förhållande till andra fonder. Det är lättare att förvalta lite pengar än mycket pengar. I Kavaljer Quality Focus kan vi kan ta meningsfulla positioner i mindre bolag som andra pga sin storlek inta kan ta. Tex var Kavaljer Quality Focus den första fonden som investerade i brandsäkerhetsbolaget Firefly som då vid kursen 72 kr hade ett börsvärde på 400 mkr. Idag är kursen 200kr. Idag är fler fonder på väg in i Firefly.