Hitta börsvinnarna med hjälp av Stockpickers investeringschecklista! Del 3
Sunda finanser är a och o för att ett bolag ska kunna anses vara kvalitativt. I denna del av utbildningen kommer vi därför att se på punkter som berör bolagets finansiella ställning och behandla allt från betalningsförmåga och lönsamhet till transparens i redovisningen.
3.1 Betalningsförmåga
Att mäta bolagets betalningsförmåga går att göra på många olika sätt. Till de vanligaste nyckeltalen hör kassalikviditeten, som tar ställning till företagets kortsiktiga betalningsförmåga, och soliditeten, som berättar om företagets långsiktiga betalningsförmåga. Tyvärr så är det svårt att sätta några gränsvärden här, eftersom det helt och hållet beror på i vilket utvecklingsskede företaget är och hur mycket kapital som kärnverksamheten binder. Se om bolaget har guidat för några större investeringar framöver och hur bolagets kassaflöden (diskuteras i följande punkt) kan inverka på betalningsförmågan.
3.2 Kassaflöde
Värdet av ett bolag kan beräknas genom att beräkna summan av dess framtida diskonterade kassaflöden (eng. förkortning DCF). Detta är en bekant mening för alla som har sysslat med investering och man syftar oftast på kassaflöden som gagnar aktieägaren, vilket i stora drag innebär det fria kassaflödet (eng. förkortning FCF). Vi ska inte ge oss in på några avancerade DCF-värderingar i denna checklista, utan det räcker med att kontrollera hur det fria kassaflödet har sett ut historiskt. Ifall det fria kassaflödet är positivt och växer från kvartal till kvartal, så kan ni belöna bolaget med ett högt betyg.
3.3 Hög bruttomarginal
När man dividerar bruttoresultatet med den totala omsättningen, så får man ut bruttomarginalen. Måttet används flitigt hos investerare när man försöker fastställa lönsamheten hos ett bolag, men även här förekommer det stora skillnader mellan branscherna. För att ge en försiktig riktlinje, så kan en bruttomarginal på under 50% anses vara svag och över 80% stark, men jämför med branschen i övrigt för att skapa dig en bild av vad som är rimligt. Så höga bruttomarginaler som 80% identifieras främst hos bolag med en hög andel återkommande intäkter (t.ex. mjukvara eller läkemedel), men det finns förstås undantag som bekräftar regeln. Varför vill vi då att bolaget ska ha en hög bruttomarginal? Svaret är enkelt - det är ett tecken på skalbarhet. Vid tillväxt kan man således anta att kostnaderna inte ökar i samma takt som omsättningen, vilket driver vinsttillväxten och i slutändan även aktiekursen.
3.4 Avkastning
Här kan man börja med att se på avkastningen på investerat kapital (eng. förkortning ROIC), d.v.s. nettoinkomsten i förhållande till investerat kapital. Nyckeltalet berättar om hur duktigt företaget är att skapa avkastning på sina investeringar och tillgångar. Sätt nyckeltalet i relation till konkurrenter och skapa dig en bild av bolagets och branschens lönsamhet. Vid behov kan du även använda dig av andra nyckeltal för att fastställa bolaget lönsamhetsnivå, t.ex avkastning på eget kapital eller totala tillgångar (eng. förkortningar ROE och ROA) är två nyckeltal som används flitigt vid lönsamhetsberäkningar. För full pott på denna punkt så kräver vi att avkastningsmåtten ska vara höga och att trenden är stigande.
3.5 Transparens
Ta en närmare titt på balansräkningen, resultaträkningen, kassaflödesanalysen och noterna. Är redovisningen svår att förstå sig på? Finns det något väsentligt som bolaget medvetet inte rapporterar eller förekommer det rent av oegentligheter eller felaktigheter i redovisningen? Ifall företaget har ändrat redovisningsprinciper eller om bokföringen är svår att förstå sig på, så ska man vara väldigt försiktig med att investera eller åtminstone kräva en hög säkerhetsmarginal. Försök att ta samtliga risker i beaktande och ge endast en femma i betyg ifall du anser att bolaget är ytterst transparent.