Hitta börsvinnarna med hjälp av Stockpickers investeringschecklista! Del 4

I den sista delen av utbildningen ska vi se på bolagets potential genom att bedöma bolagets tillväxtutsikter, trender samt betydande risker. Här ligger fokus på framtiden, men för att bilda sig en uppfattning om framtiden så måste man även ta hänsyn till historisk data.

Hitta brsvinnarna med hjlp av Stockpickers investeringschecklista Del 5
4.1 Omsättningstillväxt

Hur ser bolagets resa ut hittills och hur hög tillväxt kan man förvänta sig framöver? Fokus ligger på den organiska tillväxten, men om du bedömer att bolaget har en sund finansiell ställning som möjliggör förvärv så kan det förstås höja betyget på denna punkt. Förvärv är inte värdeskapande i sig, så i ett sådant scenario är det extra viktigt att granska hur bolaget och ledningen har lyckats med förvärv tidigare. För att sätta bolagets organiska tillväxt i perspektiv, så kan det vara värt att se på tillväxtutsikterna för hela den marknad som bolaget verkar på. Om företaget har en procentuell organisk tillväxt som är högre än marknadens så är det ett gott betyg, men för fulla poäng kräver vi åtminstone tre gånger högre procentuell tillväxt än marknadens. Beakta även företagets möjligheter att etablera sig på nya marknader i betygsättningen.

4.2 Vinsttillväxt

Ett av de intressantaste talen som bolagen presenterar i samband med bokslut eller kvartalsrapporter är vinst per aktie (eng. förkortning EPS). För höga poäng krävs åtminstone att bolagets EPS är positiv och att vinsten är stigande. Förändringar i vinsttillväxt är förmodligen den aspekt som har störst inverkan på aktiekursen på längre sikt, så försök att prognostisera framtida vinster utifrån bästa förmåga. Oftast drivs stigande vinster förstås av lönsam omsättningstillväxt, men det kan även vara ett resultat av t.ex. sparåtgärder eller effektiviseringar. 

4.3 Aktieägarvänligt

Som minoritetsinvesterare är det viktigt att se till att bolaget agerar utifrån ägarnas intresse. Tydliga tecken på aktieägarvänliga åtgärder är t.ex. att bolaget höjer utdelningen, återköper aktier eller amorterar på en skuld. Det kan låta som en självklarhet att alla bolag tänker på aktieägarnas bästa, men faktum är att ledningen och styrelsens incitament ibland kan skilja sig från aktieägarnas, vilket vi även diskuterade i del ett av denna utbildning. För att aktieägare ska få åtnjuta frukterna av bolagets utveckling krävs alltså att bolaget agerar utifrån ägarnas intresse, vilket även är orsaken till att vi har valt att inkludera denna punkt i investeringschecklistan.

4.4 Trend

Investerare brukar prata om värdefällor (eng. value traps) när man köper aktier i ett bolag som ser billigt ut på basen av nyckeltalen, men där trenden är nedåtgående. Nyckeltalen kommer snabbt ikapp verkligheten när omsättningen eller vinsterna dalar och detta är ett bekant fenomen för de flesta värdeinvesterare. För att undvika de största fällorna kan det vara till hjälp att se på trenden i t.ex. vinst per aktie, omsättningstillväxt och orderingång under de senaste kvartalen. Har bolaget haft det motigt och finns det några tecken på att det har svängt eller kommer att svänga? Har bolaget konsekvent överträffat tidigare uppsatta målsättningar och analytikernas förväntningar den senaste tiden? Försök att skapa dig en uppfattning om hur väl bolaget trendar och leta efter eventuella triggers i närtid. 

4.5 Betydande risker

Sist men inte minst ska vi se på faktorer som kan ha en negativ inverkan på bolagets framtida utveckling och förhoppningsvis har riskerna även återspeglats i din poängsättning tidigare. Försök här att ta i beaktande alla riskfaktorer som du bara kan tänka dig. Kan makrofaktorer som t.ex. råvarupriser, räntor och konjunktur få förödande konsekvenser för bolaget? Finns det risk att kredit- eller valutaförluster slår hårt mot resultatet eller är bolaget i behov av en hög aktiekurs för att inte bryta mot lånekovenanter? Löper man som investerare risk att bli utspädd och är bolaget verksamt inom ett land där de politiska riskerna är betydande?  Sätt värdet noll på denna punkt, ifall du tycker att riskerna är extrema, och fem ifall du bedömer att riskerna är obefintliga.

Slutligen vill vi rikta ett stort tack till er som har deltagit i utbildningen! Nedan hittar ni en länk till ett Google Sheet-kalkylblad som ni kan använda er av för att betygsätta era bolag. Kom ihåg att checklistan används för att granska hur kvalitativt ett bolag är och att den inte tar hänsyn till bolagets värdering. Betyget måste därför sättas i relation till bolagets värdering innan investeringsbeslut.

Checklistan fungerar som ett ypperligt verktyg för att kritiskt granska bolag från många olika infallsvinklar. Ifall kalkylbladet  saknar några kriterier som ni värderar högt, så kan ni smidigt sätta till nya fält eller ändra betygsättningsskalan i Google Sheet-kalkylbladet!

Stockpickers investeringschecklista

Obs! Direkt när du öppnat kalkylbladet, välj "Arkiv" och "Spara som Google kalkylark" för att kunna sätta in egna värden.

Publicerad 2021-12-13 10:00:00
Ändrad 2024-11-13 09:08:36