Northern CapSek Ventures letar techbolag utanför Stockholmsregionen
Det svenska investmentbolaget Northern CapSek Ventures, noterat på NGM Nordic SME, presenterade den 24 oktober en rapport över de 50 mest intressanta techbolagen utanför Stockholm. CapSeks affärsidé är att investera i onoterade tillväxtbolag i start-up- och uppskalningsfas.
Syftet med den omfattande rapporten är att ge investerare en närmare inblick i hur CapSek arbetar samt ge synlighet åt bolag i tidig fas med huvudsäte utanför Stockholm. Med tankepå att CapSek styr sin verksamhet från Göteborg och Piteå, är det därav ingen slump att företagen som återfinns i rapporten är från antingen Region Norr (25) eller södra Sverige (25).
Läs artikeln som PDF här
Gott om innovation - Men brist på kapital
Det kommer knappast som någon större överraskning att en stor del av de som ägnar sig åt investering i bolag i tidig fas återfinns i Stockholmsregionen. Duktiga och innovativa entreprenörer finns dock i alla regioner i Sverige, men avsaknaden av tillväxtkapital i dessa regioner leder tyvärr ofta till att företagen antingen slutar växa eller letar sig mot huvudstadsregionen. Det här är en av orsakerna till att CapSek etablerade sig i Region Norr tidigare i år och även sedan tidigare ha fokuserat på att hitta bolag i de södra delarna av Sverige. Statistiken som lyfts fram i tech-rapporten, visar inte minst att Stockholmsbolag som omsätter 50 - 250 MSEK får en premiumvärdering på runt 60 % i samband med att man tar in expansionskapital vid så kallade A-rundor.
I Region Norr har investeringarna under senare år ökat markant. Det är främst ett resultat av att stora bolag, såsom Northvolt, SSAB och LKAB, har sett goda möjligheter i regionen, men den förhöjda aktiviteten spiller även över på mindre bolag i regionen. Enligt tillväxtverkets statistik har Norrbottens län idag en klart högre andel företag som vill växa i förhållande till övriga Sverige. Tyvärr är andelen företag som ser kapital som ett stort hinder för tillväxt även högre i regionen och därpå har Norrbottens län en av de lägsta arbetslöshetsgraderna i Sverige.
I västra Götalands län är situationen långt densamma som i Norrbotten. Det vill säga en större andel av bolagen i regionen strävar efter tillväxt, samtidigt som arbetslösheten är lägre än i merparten av övriga Sverige. Ovan, i kombination med att bolag i tidig fas värderas lägre än i Stockholmsregionen, skapar förstås bra förutsättningar för CapSek att hitta goda investeringar i dessa regioner. För tillfället råder det heller ingen större eufori kring techbolag i tidig fas, då allt fler investerare skiftat fokus mot etablerade verksamheter med positiva kassaflöden, men på sikt lär även den marknaden återhämta sig.
I CapSeks rapport över de 50 mest intressanta techbolagen utanför Stockholm, har man valt att exkludera de befintliga portföljbolagen. En stor del av företagen som nämns i rapporten, kunde dock passa in relativt väl i CapSeks portfölj med hänsyn till storlek, teknikhöjd och i vilket utvecklingsskede bolagen befinner sig. CapSeks mål på sikt är att bygga upp en diversifierad portfölj bestående av 20 – 25 bolag.
VD Henrik Jerner nämnde nyligen i en intervju med Stockpicker att det förstås finns många intressanta bolag i den publicerade rapporten, men valde ändå att lyfte fram de Piteåbaserade bolagen Reclaimit och Blikk samt start-up bolaget Widefind från Luleå.
Reclaimit
Med över 17 miljoner hanterade kundärenden är Reclaimit idag marknadsledande i Norden inom automatiserade retur- och reklamationssystem. Bolaget har skapat en smidig returportal, där företagskunderna själva kan designa sin iFrame så att slutkunderna lätt känner igen sig.
Det Piteåbaserade e-handelsbolaget grundades redan för 20 år sedan, men CapSek bedömer i rapporten att det finns outnyttjad potential som ännu inte är bevisad för marknaden. Den ekonomiska utvecklingen under de senaste tre åren har varit god och försäljningen har ökat från 12 MSEK år 2020, till 19 MSEK ifjol. Samtidigt närmar sig verksamheten break-even (2022: -0,4 MSEK).
Blikk
Även SaaS-bolaget (Software as a Service) Blikk har sitt säte i Piteå och har under de senaste tre åren ökat försäljningen markant. Omsättningen har ökat från 14 MSEK år 2020, till 34 MSEK år 2022, samtidigt som man har svängt från förlust till en vinst på 4,7 MSEK ifjol. Bolaget har skapat ett omfattande affärsverktyg för tidsrapportering, projekthantering samt faktura- och löneunderlag.
CapSek bedömer att bolaget bevisat sin potential genom den kraftiga omsättningstillväxten, men att innovationsgraden är begränsad med tanke på de otaliga konkurrenterna inom området. Den starka ekonomiska utvecklingen i Blikk de senaste tre åren visar dock på skalbarheten i den här typen av SaaS-affärsmodeller.
Widefind
Det tredje bolaget som Henrik Jerner valde att lyfta i intervjun var Widefind från Luleå. Bolaget erbjuder innovativa positionslösningar för industrin och är speciellt starka inom UWB (Ultra Wideband), vilket är en teknik som möjliggör precis och pålitlig fastställning av avstånd, rörelser och positioner. Försäljningen ökade från 1,2 MSEK år 2020 till 3,5 MSEK år 2022 och CapSek bedömer tekniken som relativt unikt samt konkurrenssituationen som god. Sedan 2022 ser dock Widefind ut att vara del av Mobilaris Industrial Solutions.
Utöver axplocket på tre bolag som vi skrivit om i denna artikel, finns det 47 andra intressanta techbolag att bekanta sig med i den omfattande tech-rapporten av CapSek som hittas här.
Företrädesemission
Northern CapSek Ventures genomför för tillfället en nyemission av units, bestående av stamaktier och teckningsoptioner, som vid full teckning kan tillföra bolaget cirka 10 MSEK. Bolaget har erhållit teckningsförbindelser om cirka 2,4 MSEK, samt handlat upp en så kallad toppgaranti motsvarande cirka 0,3 MSEK. Det här innebär att företrädesemissionen omfattas till cirka 27 % av teckningsförbindelser och garantiåtaganden.
Utöver att stärka kassan för bolagets fortsatta löpande drift, avser CapSek använda en del av likviden i emissionen till följdinvesteringar i de befintliga portföljbolagen Rocksigma, Arkimera, Noda och PubQ.
Emissionskursen är satt till 0,45 SEK per aktie, vilket ger investerare möjligheten att bli delägare i CapSek till en rabatt om cirka 65 % i förhållande till substansvärdet den 30 juni 2023 (1,27 SEK). Läs mer om CapSeks företrädesemission här.
Läs artikeln som PDF här
Ge din syn på Northern CapSek här
Disclaimer
Detta material har sammanställts av Stockpicker i informationssyfte och ska inte ses som rådgivning. Denna analys är en betald uppdragsanalys. Stockpicker gör från tid till annan analyser och andra publikationer på uppdrag och mot ersättning från det analyserade bolaget. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser och rekommendationen kan således inte garanteras. Stockpicker lämnar inte i förväg ut slutsatser och eller omdömen i materialet. Åsikter som lämnats i materialet är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av materialet och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer vara i enlighet med åsikter framförda i materialet. Stockpicker frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på detta material. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Att en placering historiskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden. Stockpicker frånsäger sig därmed allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av materialet.