Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1789 (31 maj 2020)
ACAD | Mid Cap | 53,3 kr | KÖP
Academedia har en väldiversifierad verksamhet inom för- och grundskola, gymnasium och vuxenutbildning i Sverige som tillsammans utgör 80% av omsättningen. Resterande 20% utgörs av den snabba internationella expansionen inom förskolor i Norge och Tyskland. I det senast nämnda landet saknas det cirka 350 000 förskoleplatser. VD Marcus Strömberg skriver att de planerade nystarterna (förskolor) i Tyskland till hösten kommer att genomföras som planerat så långt det är möjligt, men kan vid behov komma att senareläggas.
Den 18 mars gick Academedias 36 000 gymnasister och 20 000 vuxenstuderande efter en rekommendation från regeringen över till distansundervisning. Både gymnasiesegmentet och vuxenutbildningen klarade övergången bra. Trots utmaningar i form av stängda förskolor i Norge och Tyskland samt ökad sjukfrånvaro, kom Academedias Q3-rapport (januari-mars) in bättre än väntat. Ledningen förväntar sig även en begränsad ekonomisk effekt under Q4 (april-juni).
Nettoomsättningen ökade i Q3 med 4,8% och uppgick till 3 284 Mkr (3 135). Den organiska tillväxten inklusive tilläggsförvärv var 5,3%. Rörelseresultatet var 10% högre än väntat och landade på 309 Mkr (231). Samtliga segment överträffade marknadens förväntningar, trots covid-19-pandemin.
Stora förändringar har genomförts de senaste åren inom vuxenutbildningssegmentet, som har haft det tufft med fallande volymer, men nu ser det ut att ha vänt. Vuxenutbildning var nämligen den främsta anledningen till det överraskande starka resultatet i det gångna kvartalet. Denna verksamhet kommer troligen också att bli mer stabil framöver då arbetslösheten ökar och innebär starka utsikter för nästa år. Stora utbildningsinsatser kommer att behövas vilket avspeglas i regeringens åtgärdspaket som bl.a. är riktat mot arbetsförmedlingstjänster, yrkeshögskolan och folkbildning. Efterfrågan på utbildning är god och Academedia är i ett bra läge att växa även utanför Sverige genom att öppna nya skolor och fylla de existerande.
De senaste fem åren har Academedia visat på en organisk tillväxt på cirka 5%, plus förvärv. Lönsamheten har dock inte hängt med i samma takt. Problemet har varit stigande lärarlöner de senaste åren. Dessa påverkar lönsamheten negativt eftersom justerad ersättning från stat och kommun släpar efter. Vidare har problemen med Arbetsförmedlingen pressat lönsamheten.
En växande verksamhet i Tyskland och lönsamhetsförbättringar i Norge bör leda till stigande vinster de kommande åren. Vi har höjt våra vinstprognoser för innevarande och nästa år i spåren av utvecklingen i Q3. På våra estimat för 2019/2020 handlas aktien till P/E-tal på ca 14, vilket är en rabatt mot andra jämförbara skolbolag med omkring 10%. Det tycker vi inte är motiverat då Academedia troligen kommer att visa en bättre vinsttillväxt de närmaste åren jämfört med övriga sektorn. Vi lyfter upp riktkursen till 65 kr (60) och upprepar köprekommendationen.