Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1840 (17 januari 2021)
ALCA | First North | 31,2 kr | KÖP
Den främsta anledningen då var ett ökat marknadsintresse för stabil och tillförlitlig digital infrastruktur i spåren av coronapandemin men också en allt bättre ekonomisk utveckling.
Med facit delvis i hamn är köpet knappast något vi behöver ångra. Aktien har i dagsläget stigit med omkring 85% från första köprådet (kursen då var 16,50 kr) och var som mest uppe ännu lite mer i slutet av september då man stundtals nästan snuddade vid riktkursen som var 32 kr.
Q3-rapporten som presenterades i slutet av oktober blev dock därefter en liten besvikelse, inte minst i jämförelse med Q2 som överraskade klart positivt resultatmässigt. Jämförelsesiffrorna i Q3 i förhållande till året innan borde också ha varit relativt enkla att slå. I kombination med tillfällig svaghet på börsen fick det aktiemarknaden att återigen sänka kursen med 15–20% ner mot 24–26 kr.
I kvartalet minskade nettoomsättningen med 6,6% till 95,1 Mkr (101,8), vilket var oväntat svagt även om nedgången justerat för valutaeffekter var mer måttliga -1,6%. Även om marknaden överlag var stabil trots corona fanns viss tveksamhet till investeringar inom bostadsnät där det fanns förskjutningar av byggnadsprojekt på grund av pandemin, men även försenade projektstarter inom andra områden. Bolaget hade tidvis i kvartalet även problem med leveranser beroende på uppförandet av ett nytt centrallager i Västberga som ersätter tre tidigare lager i Sverige.
Även resultatutvecklingen visade sig i senaste kvartalet vara lite av en besvikelse. Rörelseresultatet förbättrades visserligen med nästan 30% till 6,7 Mkr (5,2), trots att kvartalet belastades av engångskostnader kopplade till centrallagerflytten på 0,6 Mkr. Därmed stannade rörelsemarginalen på 7,0% (5,1), och skulle ha varit 7,7% justerat för engångsposten. Med tanke på att jämförelsekvartalet var svagt och Q2 visade en marginal på 12,7 % hade vi ändå räknat med ett bättre resultat.
Den senaste uppdateringen utmynnade ändå i ett nytt köpråd då trenden på lite längre sikt var tydligt positiv med förändrade konsumtions- och arbetsmönster som gynnar ökad digitalisering och därtill kommer även ett tryck att bygga ut nätverkskapacitet i takt med att exempelvis 5G går mot utrullning.
Vår fortsatta optimism om framtiden delas uppenbarligen också av Alcadon själva då de nyligen presenterade ett betydande förvärv som tydligt ökar potentialen i aktien. Under de sista dagarna av december ingick man nämligen ett avtal om förvärv av samtliga aktier i danska bolaget 6X International ApS, och dess tyska dotterbolag 6X International GmbH som är en ledande leverantör av lösningar och system inom Fibernät och Nätverksinfrastruktur, baserade i Danmark och Tyskland. Förutom att Alcadon via förvärvet ökar sin geografiska räckvidd så ser vi även positivt på andra aspekter av affären. Dels ger affären troliga synergieffekter, dels väntas den öka vinsten per aktie med ungefär 0,75 kr. Priset på förvärvet tycks också högst rimligt eller till och med riktigt lågt med ett EV/Ebitda på cirka 4,1x baserat på senaste bokslut från bolaget före synergier.
Köpeskillingen uppgår till ca 55 MDKK på kassa och skuldfri basis, motsvarande cirka 75 Mkr varav 20 MDKK, eller 27 Mkr, erläggs med nyemitterade aktier i Alcadon. Därtill utgår en eventuell tilläggsköpeskilling om maximalt 18 MDKK, eller cirka 24 Mkr kontant beroende på resultatförbättring i 6X kommande 36 månader samt en kontant kundspecifik, resultatbaserad tilläggsköpeskilling som vid förvärvstillfället bedöms uppgå till 5,5 MDKK (7,5 Mkr) kommande 36 månader.
För detta får man ett företag som förra räkenskapsåret omsatte cirka 170 Mkr med en Ebitda-marginal kring 11%. Tidigare ägare och VD för 6X, Susanne Stengade, tar i samband med förvärvet som konsoliderades den 7 januari plats i Alcadon Groups koncernledning och blir även ansvarig för Alcadon Groups verksamhet i Danmark och Tyskland.
Förutom en attraktiv prislapp på förvärvet är det även positivt att bolagen har samarbetat sedan tidigare, vilket bör leda till en smidig integration. Det ger också Alcadon en stark position i Danmark och tillväxtmöjligheter på en stor marknad som den tyska. Affären har även tagits emot tydligt positivt av aktiemarknaden som återigen har handlat upp aktien till cirka 30 kr.
Även om nettoskulden ökar med cirka 50 Mkr efter affären tycks dock Alcadons värdering vara fortsatt riktigt låg med tydlig potential uppåt för aktiekursen under kommande år. Med en ökning av vinsten per aktie med omkring 0,75 kr under 2021 bör vinsten hamna uppåt cirka 3 kr per aktie och kan stiga ytterligare upp mot 3,60–3,70 kr under året därpå en i en allt bättre och mer normaliserad marknad där 5G blir en av marknadsdrivarna. P/e-talen skulle i så fall inte vara mycket högre än 10 respektive 8, vilket känns riktigt lågt för ett relativt snabbt växande företag som Alcadon som historiskt har haft tvåsiffriga rörelsemarginaler och ett p/e-tal i snitt kring 15. Med den multipeln skulle ett motiverat värde på aktien redan 2021 kunna hamna uppåt 45 kr.
Vi nöjer oss dock i dagsläget med att höja riktkursen till 37 kr (32), motsvarande ett P/E-tal kring 12–13. Vi utesluter dock inte att det kan bli tal även om högre riktkurser. Summa summarum blir rekommendationen återigen Köp.
Innehavsredovisning: Jan Axelsson