Imponerande lönsamhet i VBG. Nu hoppas vi på spännande förvärv
29.01.2021

Imponerande lönsamhet i VBG. Nu hoppas vi på spännande förvärv

Industrikoncernen VBG med verksamheter inom bland annat släpvagnskopplingar, trailers, klimatsystem, samt axel- och navkopplingar är normalt sett ett mycket stabilt företag beroende på bredden avseende både marknader, produkter och kunder.

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1843 (27 januari 2021)

VBG B | Mid Cap | 167 kr | KÖP

När covid-19 pandemin slog mot världen under fjolåret kunde dock inte ens VBG som faktiskt fyller 70 år i år stå emot. Både fjolårets Q1 men framförallt Q2 blev svaga kvartal som pressade aktien. I Q2 blev omsättningstappet drygt 30% samtidigt som rörelsemarginalen minskade till under 6%, den lägsta nivån i ett enskilt kvartal på en femårsperiod.

Annons

Speciellt långvarig tycks dock inte svackan bli då bolaget redan i Q3 presenterade betydligt bättre siffror. Nettoomsättningen minskade visserligen fortfarande med betydande 16,4% till 759,6 Mkr (909,1) men det var ändå en tydlig förbättring från andra kvartalets -31,6%. Tas hänsyn till valutakursförändringar var också den faktiska organiska minskningen mer måttliga -10,8%.

Samtliga företagets divisioner Truck & Trailer Equipment, Mobile Climate Control (MCC) och Ringfeder Power Transmission minskade omsättningen med 12,2%, 20,8% respektive 8,2%, men försäljningen var i samtliga fall högre än i Q2. Organiskt var också nedgången mindre med nedgångar på 9,1%, 14,7% respektive en uppgång på 1,3%. Generellt säger sig bolaget mycket riktigt också känna av en återhämtning i marknaden och är försiktigt optimistiska inför framtiden. 

Det som framförallt imponerade i kvartalet var dock resultatutvecklingen som var betydligt bättre än man hade kunnat föreställa sig. Trots nedgången i intäkter ökade rörelseresultatet med 3,3% till 113 Mkr (109,4) vilket gav en rörelsemarginal på 14,9% (12,0). Statliga pandemistöd stod för 23,1 Mkr av detta men även justerat för detta skulle rörelsemarginalen ha varit oförändrad. Det kan jämföras med Q2 då rörelseresultatet sjönk med 70% trots statliga stödpengar som då också var något större än i Q3. Då hamnade rörelsemarginalen under 6%.

Även kassaflödet var stabilt och minskade efter nio månader av fjolåret nettoskulden i koncernen till 402,5 Mkr (655,3), vilket inte är mycket mer än en normal årsvinst. Förvärv är därmed en potentiell trigger för bolaget.

Sammantaget imponerar VBG med hög lönsamhet trots tuffa pandemitider och minskade intäkter. Vi bedömer också att förbättringen fortsätter både i Q4 och framåt. Just Q4 är visserligen normalt sett ett av årets sämre kvartal men jämförelsesiffrorna från motsvarande kvartal i fjol är relativt lätta att slå, vilket skulle kunna bjuda på en positiv överraskning. Därefter kommer också Q1 som normalt är mycket starkt och årets bästa. Även där är jämförelsesiffrorna relativt enkla att slå i år.

Värderingen framstår som relativt låg om än kanske inte på fyndnivåer. P/E-talet för 2021 bör hamna kring 15 för att falla ner mot 13 året därpå och då har vi inte räknat med förvärv vilket man nog iskallt borde kunna göra. Vi ser en potential upp mot cirka 190 kr på 6-12 månaders sikt, vilket ger en uppsida på omkring 15% procent. Därmed får aktien också en köprekommendation med motsvarande riktkurs. Kommer det förvärv under perioden kan det finnas mer att hämta i aktiekursen.

Av
Jan Axelsson Analytiker