NIBE - Ohållbar värdering?
14.12.2020

NIBE - Ohållbar värdering?

Hållbarhet har varit en mycket stark trend på de finansiella marknaderna de senaste åren med stora inflöden till så kallade ESG-fonder.

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1834 (13 december 2020)

NIBE B | Large Cap | 260,9 kr | SÄLJ

Med ett begränsat utbud av företag inom gröna tekniklösningar har detta också lett till en betydande kursrusning inte minst i de större företagen inom förnybar energi och återvinning, medan bolag med stora utsläpp och i kontroversiella sektorer som olja, vapen, spel och tobak har halkat efter.

Ett svenskt exempel är värmeföretaget Nibe som länge har levt gott på den starkt ökande efterfrågan på energieffektiviserande produkter och värmelösningar. Bolaget har tre affärsområden som producerar, säljer och marknadsför sina egna varumärken. Nibe Climate Solutions med exempelvis produkter som värmepumpar, varmvattenberedare och Air Condition, Nibe Element med systemlösningar inom värme och elementprodukter och Nibe Stoves med ved- och elkaminer samt gaskaminer.

Nibe har länge varit en framgångssaga på börsen med mängder av förvärv i både Norden, Europa och resten av världen. Bara sedan börsnoteringen 1997 har man organiskt och via förvärv haft en genomsnittlig årlig omsättningstillväxt på hela 18% och en genomsnittlig rörelsemarginal mellan 10–13%. Totalavkastningen för aktien har samtidigt i genomsnitt uppgått till 25% per år under denna period, och bolaget värderas idag till drygt 120 miljarder kr, vilket inte är så tokigt jobbat för ett företag från Markaryd i Småland. Med hållbarhetstrenden har kursrusningen accelererat ytterligare på senare år. Aktien är upp 4% bara i år och med 200% den senaste treårsperioden.

Annons

Om kursuppgången bara i år är rimlig eller inte tvista de lärde, men om man ser till bolagets utveckling så kan man åtminstone konstatera att bolaget har klarat pandemin på ett mycket bra sätt. Över årets första nio månader steg omsättningen med 6,9% till 19 461 Mkr (18 205), vilket dock var en nedgång med -1,2% organiskt (justerat för förvärv). Rörelseresultatet steg samtidigt med 13% till 2 356 Mkr (2 085), vilket gav en rörelsemarginal på 12,1% (11,5).

Även i årets Q3 överraskade man positivt. Omsättningen steg med 8,5% till 6 889 Mkr (6 349), vilket var över förväntningarna. Rörelseresultatet förbättrades samtidigt med 22% till 1 036 Mkr (851), motsvarande en rörelsemarginal på 15% (13,4). Bolaget tycks även positiva till resten av året där man beskriver sig som ”försiktigt positiva”. Att så verkligen är fallet understryks av att Nibe har kallat till en extra bolagsstämma den 16 december där man föreslår att stämman nu ska besluta om en utdelning på 1,40 kr per aktie.

Med facit i hand är naturligtvis Nibe en aktie man skulle ha köpt och stoppat i den berömda byrålådan för länge sedan, och de som har gjort detta är bara att gratulera. Samtidigt har aktien nästan alltid känts för högt värderad vilket har gjort det svårt att trycka på köpknappen. Så är dessvärre fallet även idag och denna gång faktiskt ännu svårare. Efter kursuppgången och den medföljande multipelexpansionen de senaste åren och inte minst i år är företagets värdering mycket hög, för att inte säga extremt hög.

Efter nio månader i år har Nibe på rullande 12 månader dragit ihop en vinst per aktie på 4,62 kr, vilket innebär att P/E-talet i dagsläget hamnar kring 56, och lär även landa uppåt 46–47 på nästa års prognos. Det kan jämföras med det historiska snittet som snarare har legat kring 20–25. Därmed finns också en mycket betydande nedsida om bolaget i framtiden skulle göra marknaden besviken.

Sammantaget skulle vi nog i dagsläget säga att den som har ägt Nibe länge och varit med på den långa positiva börsresan inte har någon anledning att sälja aktien, men möjligen hyvla av en del av sitt innehav. För den som går i köptankar skulle vi dock avråda. Aktien känns just nu på tok för dyr och skulle behöva en längre paus för att växa ikapp värderingen. Inga träd växer som bekant till himlen och att tro på fortsatt stark kursuppgång i dagsläget måste liknas vid önsketänkande.   

Av
Jan Axelsson Analytiker