Raysearch - Förtjänar åter köprekommendation
17.12.2023

Raysearch - Förtjänar åter köprekommendation

Efter flera spekulativa köpråd i medicinteknikbolaget Raysearch under de senaste åren och en plats i vinnarportföljen 2022 satte vi i maj i år till slut en regelrätt köprekommendation på bolaget, vilket betyder att aktien hamnar på vår Top Picks-lista och i detta fall faktiskt även i Referensportföljen.

Fram till jul bjuder Stockpicker på en daglig aktieanalys av ett svenskt börsbolag. Analysen har tidigare publicerats exklusivt till prenumeranter på aktietidningen Newsletter. Är du intresserad av att veta mer om Newsletter och få analyserna direkt när de publicerats kan du läsa mer här: https://www.stockpicker.se/produkter/stockpicker-newsletter.

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2089 (13 december 2023)

RAY B | Mid Cap | 88 kr | KÖP

Det är knappast något vi har behövt ångra. Redan från att aktien tog plats i vinnarportföljen och fram till maj i år steg aktien med cirka 55%, och från maj och fram tills aktien ganska nyligen nådde riktkursen 100 kr i samband med presentationen av Q3-rapporten, hade också aktien avancerat ytterligare cirka 45%. Därmed försvann aktien från både Top Picks och vår Referensportfölj.

Det var dock ingalunda något självklart beslut utan grundades snarare i att vi ville säkra en riktigt bra vinst och trodde att aktien möjligen kunde få svårt att fortsätta att avancera kraftigt på kort sikt. Fel fick vi heller inte kortsiktigt då aktien sedan dess faktiskt har tappat drygt 10% jämfört med toppnoteringarna efter den positiva reaktionen på Q3- rapporten. Därmed låter vi faktiskt aktien återfå sin plats på Top Picks trots den kraftiga uppgången tidigare i år.  

Bidragande till den positiva synen är bland annat att den alltmer stabila trend vi har sett de senaste kvartalen fortsatte också i årets Q3. För femte kvartalet i rad slog omsättningen nämligen rekord och var den högsta någonsin för ett motsvarande kvartal, om än i detta fall delvis boostat av positiva valutaeffekter. I Q3 steg omsättningen med 19,9% till 252,9 Mkr (210,9), vilket justerat för valuta var en uppgång med 15,5%.

Vän av ordning kanske då inflikar att tillväxten därmed var svagare än i Q2 (+49,4 %), vilket stämmer, men då ska man också veta och ta hänsyn till att tillväxten i fjolårets jämförelsekvartal var betydligt högre än jämförelsen i Q2. Under Q2 i fjol var tillväxten bara 3,7%, att jämföra med 54,6% i Q3, vilket gjorde kvartalet betydligt svårare att överträffa. Av intäkterna ökade de höglönsamma licensintäkterna med 28% till 97,6 Mkr (76,4) och supportintäkterna med 22,7% till 107,2 Mkr (87,4). Hårdvaruförsäljningen som har begränsad rörelsemarginal uppgick till 40,7 Mkr (33,9) medan Utbildnings- och övriga intäkter minskade något.

Annons

Även orderingången fortsatte upp om än inte fullt lika snabbt som försäljningen. Under kvartalet uppgick orderingången till 240,7 Mkr (219,1), vilket var en ökning med 10%. Även här ökade licensintäkterna snabbt, eller med 30,8%, medan supportintäkterna steg med mer måttliga 4%. Att licensintäkterna ökar snabbt är dock mycket goda nyheter för framtiden då dessa är repetitiva och innehåller få rörliga kostnader. Därmed hamnar också marginalerna för dessa på uppåt 90% eller rent av mer. Den totala orderstocken vid kvartalets utgång uppgick till 1 966,3 Mkr (1 715,2), en ökning med 14,6%, varav 525,5 Mkr väntas generera intäkter under de närmaste 12 månaderna.

Den ökade försäljningen och inte minst stigande licens- och supportintäkter förbättrade också rörelseresultatet kraftigt, eller med hela 138% till 28,6 Mkr (12,0), motsvarande en rörelsemarginal på 11,3% (5,7). Det är bolagets bästa marginaler i ett enskilt kvartal sedan innan coronaviruset först gjorde sig känt och då gynnades faktiskt fjolårskvartalet också av positiva valutaeffekter, medan den effekten i år var marginellt negativ. Justerat för valutaeffekter skulle rörelseresultatet ha uppgått till 28,9 Mkr (-1,0). Den finansiella situationen är också mycket god med likvida medel om 307 Mkr, ett stabilt kassaflöde och inga lån.

Med ett antal nya och utökade samarbetsavtal och 10 av de 15 ledande cancerklinikerna i världen som kunder är det svårt att inte vara fortsatt positiv till Raysearchs långsiktiga potential. Bolagets eget mål är att rörelsemarginalen inom tre år ska ligga på minst 20% och det torde knappast vara en omöjlighet då bolaget mellan 2014 och 2018 visade upp rörelsemarginaler på allt mellan 15–37%. Nu är andelen intäkter från licenser och supportavtal dessutom betydligt högre och snabbt växande. Man ska också komma ihåg att tillväxten i Q3 inte byggde på några större order utan en kombination av intäkter från många små och normalstora order samt supportintäkter (den enskilt största ordern under kvartalet var 20 Mkr).

Såvitt vi kan avgöra är heller inte värderingen alltför utmanande, kursuppgången till trots. Vi bedömer att p/e-talet redan nästa år kan falla ner mot drygt 20 och når man 20% rörelsemarginal inom tre år är p/e-talet för 2026 inte högre än cirka 11–12. Med orderstocken på nästan 2 miljarder har bolaget också fullt upp oavsett eventuell lågkonjunktur, och om en sådan kommer i sektorn är också tveksamt då det finns ett betydande uppdämt behov av cancerstrålning efter flera år av pandemibekämpning. Företaget har också en geografisk spridning som minskar risken. Drygt 40% av försäljningen finns i Nordamerika och ungefär lika mycket i Europa. Asien, Stillahavsregionen och Mellanöstern står för de återstående 20%.

Sammantaget gör Raysearch återigen entré på Top Picks då vi efter en nedgång på 10-12% sedan rapporten för ungefär en månad sedan, återigen tycker att aktien är intressant för den långsiktige placeraren. Rekommendationen höjs därmed återigen till Köp med en riktkurs som vi nu höjer till 115 kr (100).

Raysearch analysgraf

Innehavsredovisning: Jan Axelsson

Av
Jan Axelsson Analytiker