Det gällde i synnerhet Europa och däribland även Stockholmsbörsen som inte fick någon vidare boost av Riksbankens rekordstora räntesänkning ens. Tvärtom, under den gångna veckan noterade OMXSPI-index sin sämsta börsdag sedan sensommarens asiatiska carry-trade krasch (1-2 augusti). Faktum är att tisdagens nedgång (-2,4%) blev den tredje största i år. Det om något säger väl en del om att optimismen just nu inte är på topp.
Var baissestämningen ovanligt stark just under tisdagen så var kanske inte svagheten i sig helt oväntad. Jag flaggade för en trolig sådan i mina tidigare krönikor. Att Donald Trump gick segrande ur striden var ju trots allt inte helt oväntat vilket per definition innebär att många hade positionerat sig därefter. När sedan den initiala yran lagt sig började en del säkert säkra uppkomna vinster samtidigt som andra, på större allvar, började skissa på vad en så kallad ”red sweep” kunde få för konsekvenser.
Som läget är nu är det inte vidare konstigt att många målar upp ett baisse-scenario runt Europa. Att tullar inte är positiva nyheter för exportberoende ekonomier som flertalet av de europeiska är (och i synnerhet den svenska) behöver man inte vara något ekonomiskolat geni för att förstå. Vem och vilka som eventuellt drabbas är desto svårare att specificera varför man från placerarnas håll gör det relativt enkelt för sig och väljer att anamma den klassiska devisen: sälj först, fråga senare.
Tullhotet är nämligen långt ifrån Europas enda problem att brottas med. USA:s stadigt stigande skuldsättning innebär att den nya administrationen blir illa tvungen att försöka hitta besparingar för att åtminstone delvis finansiera den expansiva ekonomiska politik som man har gått till val på (och fått mandat för i och med den tydliga valvinsten). Att försvarsinvesteringar är något som kostar oerhört mycket pengar är oomtvistat. Här har Europa slarvat länge för att istället förlita sig på NATO som i mångt och mycket innebar amerikanskt beskydd. Mycket tyder på att dessa goda tider kan vara förbi.
För några månader sedan uppmärksammades Donald Trumps utspel att han skulle låta Ryssland anfalla även NATO-länder om dessa ej levde upp till sina åtaganden (försvarsinvesteringar motsvarande åtminstone 2% av BNP). Ett uttalande som förstorades upp och delvis togs ut ur sin kontext men är det någonstans som Trump är illa omtyckt så är det just i Europa och i synnerhet bland europeiska medier. Den politiskt i många fall överdrivna korrekthet som annars präglar stora delen av Europa tycks inte gälla synen på USA:s kommande president vilket han för övrigt är smärtsamt medveten om något som i sig inte lär gagna Europa i samband med diverse förhandlingar med USA under de närmaste fyra åren.
Även USA behöver dock allierade inte minst i Kinafrågan. Att man skulle över Nato eller någon av alliansens medlemmar i nöd är förstås väldigt långsökt för att inte säga relativt osannolikt. Icke desto mindre sänder uttalandet en signal som europeiska politiker borde ta på allvar. Om inte annat så visar det att USA inte längre tänker stå för kostnaden för europeiskt beskydd om inte länderna på vår kontinent ser till att antingen betala för det eller själva rusta upp i den mån som bedöms vara tillräcklig. Exakt i vilken uträckning det bör ske kan man förstås diskutera kring men kriget i Ukraina visade med all önskvärd tydlighet att Europa inte alls är redo för den typen av händelser (EU var ju till viss del tänkt som ett fredsprojekt). Och även om det råder delade meningar om USA:s incitament och övrig inblandning i kriget finns det nog ingen som helst tvekan kring att slaget sedan länge varit förlorat för ukrainare om man tvingades förlita sig på enbart europeiskt stöd.
”Ju fler kockar desto sämre soppa” lyder ett populärt ordspråk och nog är det vad som kan ligga Europa i fatet. Det har nämligen visat sig vara förtvivlat svårt att kunna enas kring diverse resolutioner vilket förstås inte gör saken bättre när man nu kommer att tvingas till allehanda förhandlingar med den nya amerikanska administrationen.
Som om inte bara det var illa nog råder det just nu allt större osäkerhet kring ”vem det är som kör” på vår kontinent. I Frankrike är president Macron rejält försvagad och ett totalt regimskifte sannolikt enbart är en fråga om tid. I Tyskland sprack regeringskoalitionen nyligen och nyval stundar i början på nästa år. Vilka som kommer till makten kan man förstås enbart spekulera i men det är långt ifrån omöjligt att vågen av populism som har svept över flertalet västerländska ekonomier gör sitt avtryck även där.
Är den politiska krisen i länder som Frankrike och Tyskland påtaglig så är det ändå inget om man jämför med läget för den tyska industrin som ju länge har varit motorn i det europeiska maskineriet. Bristen på billig energi från Ryssland (eller inhemsk planerbar sådan) har onekligen ritat om spelplanen under de två senaste åren. Som lök på laxen tycks man även ha blivit omrörda av Kina i sin paradgren som fordonsindustrin har varit i decennier, i samband med pågående paradigmskifte (elektrifiering). Idag är kinesiska bilar (EV) inte bara billigare som en följd av statliga subventioner men enligt många bedömare också bättre. Det såg man nog inte komma.
Lägger vi till allt ovanstående att såväl Kina som USA aviserar stimulanser är det inte svårt att förstå att Europa inte utgör någon kapitalmagnet i det här skedet. Det ser dessvärre inte heller ut som om någon snar ändring föreligger och jag misstänker därför att placeringar i USA, Asien och inte minst tillväxtmarknader som jag skrivit en hel del om under hösten, lär fortsätta outperforma europeiska dito. Medan Kina såg till att ta täten beträffande elektrifiering så verkar USA göra detsamma gällande AI. I Europa funderar man istället som bäst hur man skall reglera båda dessa fenomen. Vinnarrecept? Tillåt mig tvivla.
Skall man hitta något positivt i det som pågår är det möjligtvis det faktum att historiskt sett har europeiska ledare lyckats samla sig när de befunnit sig under galgen (2011 senast). När existentiella hot åter gör sig påminda kan man hoppas på en favorit i repris.