H&M – Köp till rabattvärdering
03.01.2022

H&M – Köp till rabattvärdering

H&M:s aktie har utvecklats svagt på börsen under flera år. Jämfört med tiden före pandemin har börsvärdet minskat omkring 20%.

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1922 (22 december 2021)                          

H&M | Large Cap | 173,68 kr | KÖP

Ledningen har dock inte legat på latsidan utan har passat på att använda perioden för att slimma sin verksamhet det senaste året. H&M har bl.a. kortat sina ledtider, minskat antalet butiker, skrivit om hyresavtal och byggt om hela sitt IT-system för att integrera butiker med e-handel. Under tiden har man ändå lyckats hålla såväl tillväxt som resultat på anständig nivå.

För Q4 2020/2021 (september-november) rapporterade bolaget en försäljning i linje med förväntningarna. De totala intäkterna uppgick till 56 813 Mkr, en tillväxt på 11% jämfört med motsvarande period ifjol, räknat i lokala valutor. Trots restriktioner (pandemin pågår ju fortfarande världen över), förseningar i leverantörskedjan och alla de utmaningar som råder har H&M kunnat leverera en försäljning på samma nivå som motsvarande period före pandemin, det vill säga 2019. Det tycker vi är ett styrketecken allt annat lika. Under kvartalet har bolaget dessutom visat god disciplin vad gäller prisnedsättningar.

Det bör dock påpekas att Q4 är säsongsmässigt ett litet kvartal. I synnerhet gällande kampanjer och övriga erbjudanden. H&M hade i det gångna kvartalet en andel prisnedsatta varor på sina sex största marknader om 32% jämfört med 43% för samma period ifjol. Valutor bör påverka inköpskostnaderna något medan fraktkostnader kan ha påverkat något negativt. Det är dock inte säkert att H&M har drabbats av de höga spotpriserna på transportmarknaden eftersom bolaget har långa fraktavtal.

H&M befinner sig fortfarande i en komplex situation vad gäller Kina. Bolaget har bojkottats i hög grad av kineser efter att man beslutat att inte köpa in mer bomull från Xinjiang-provinsen på uppgifter om tvångsarbete.

Under räkenskapsåret 2021/2022 lanseras H&M på fem nya marknader. De första butikerna öppnar i Ecuador, Nordmakedonien och Kosovo samt via franchise i Costa Rica och Kambodja. Trots det kommer bolaget troligtvis att minska antalet fysiska butiker under nästa år. Koncernen prognostiserar en nettonedgång om cirka 215 affärer under 2021/2022. Rapporten för Q1 publiceras den 28 januari. Resultatet före skatt spås uppgå till 5,8,6,0 Mdr kr, vilket skulle innebära det bästa Q1 på fem år. En förbättrad bruttomarginal väntas driva på resultatet.

H&M kommer troligen att föreslå en återinförd ordinarie utdelning för 2021. Bolagets balansräkning ger utrymme för en generös utdelning. Familjen Persson har under pandemin ökat på sitt ägande och vill säkerligen få aktieutdelning. En utdelning på runt 10 kr per aktie skulle ligga i linje med vad den historiskt har varit och skulle innebära en direktavkastning om cirka 6 %.

På våra prognoser för 2021/2022 handlas aktien till ett P/e-tal om ca 19 vilket är något lägre än det historiska snittet. Dessutom värderas H&M till en rabatt om 20% jämfört med konkurrenten Inditex trots att den svenska klädkedjan spås visa på en bättre vinsttillväxt de kommande åren. Marknaden tycks med andra ord värdera H&M som om den nuvarande pandemisituationen skulle bestå i all evighet. Det tycker vi är lite väl pessimistisk hållning.

Ledningen har lyckats pressa kostnaderna varvid lönsamheten borde kunna fortsätta imponera de närmaste åren jämfört med bolagets egen historik. Vi upprepar rekommendationen Köp med riktkursen 210 kr.

Av
Jacek Bielecki Analytiker