Fram till jul bjuder Stockpicker på en daglig aktieanalys av ett svenskt börsbolag. Analysen har tidigare publicerats exklusivt till prenumeranter på aktietidningen Newsletter. Är du intresserad av att veta mer om Newsletter och få analyserna direkt när de publicerats kan du läsa mer här: https://www.stockpicker.se/produkter/stockpicker-newsletter.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2089 (13 december 203)
TIGO SDB | Large Cape | 167,25 kr | KÖP
Den senaste kända ägarandelen uppgick till 28,1% och rapporterades in i början av november. Eftersom inköpen tycks ske så gott som dagligen är sannolikheten hög att de har fortsatt även därefter. Nästa gång som man lär flagga är vid passering av 30-procents gränsen.
Det var under hösten 2022 som Xavier Niel klev in som ägare första gången. Millicoms aktie har stigit med ca 30% på Stockholmsbörsen i år jämfört med Telia och Tele2 som är i det närmaste oförändrade. Rörelseresultatet för Q3 landade på 209 Musd (196), vilket var i nivå med våra och marknadens förväntningar. Ett ökat resultat från joint ventures och andra intäkter mer än väl uppvägde en 1,2% nedgång i EBITDA, vilket påverkades av 33 Musd i engångskostnader för avgångsvederlag och ett juridiskt beslut.
Omsättningen ökade med 2,6% till 1 424 Musd vilket var marginellt under prognosen. Organisk tillväxt uppgick till 1,4%. Tjänsteintäkterna ökade organiskt med 1,8%, då Mobile accelererade till 3,0% under kvartalet på grund av förbättrade ARPU-trender, medan Fasta och andra tjänster var platt.
Resultatet i Colombia var stabilt med 9% EBITDA-tillväxt i lokal valuta, rekord EBITDA-marginaler. Bolaget fick myndighetsgodkännande att dela sitt mobilnät och spektrum med Telefonica och i oktober nåddes en överenskommelse med Millicoms partner EPM att gemensamt kapitalisera verksamheten för att utnyttja den tillväxt- och värdeskapande potential man ser på den marknaden. I Guatemala har Millicom uppnått sitt mål att behålla sin marknadsandel och ledande position.
Under kvartalet ökade koncernen avsevärt arbetet och påskyndade implementeringen av effektivitetsprogrammet. Åtgärder som vidtogs under Q3 förväntas addera ytterligare 35 Musd till bolagets ursprungliga mål om 100 Musd med fler initiativ planerade för Q4. I oktober började man att föra över torntillgångar till sitt torn- och infrastrukturbolag Lati och bolaget räknar med att inleda en intäktgenererande process.
Under kvartalet ökade den mobila kundbasen med 167 000 till 40,8 miljoner, en ökning med 1,9% från år till år. Kontantabonnemang fortsatte att prestera starkt med nettotillskott på 199 000, inklusive mer än 136 000 i Colombia, där kundbasen har ökat med 19% under de senaste tolv månaderna. Mobil ARPU ökade med 1,2% från år till år, med alla länder som växer i lokal valuta, utom Guatemala och Bolivia.
Ledningen upprepade sitt mål om att det fria kassaflödet ska uppgå till minst 500 Musd under perioden 2022-2024. Under Q3 uppgick den siffran till 100 Musd, vilket summerar det fria kassaflödet till -57 Musd under årets nio första månader. Dessutom upprepade man att 2024 väntas bli det starkaste året i treårsperioden som en följd av genomförda besparingar, lägre spektruminvesteringar och lägre engångskostnader. Skall man tro ledningen är det med andra ord dags för att skörda frukterna av nedlagt arbete under de senaste två åren.
Fokus på att förbättra det fria kassaflödet för att få ner hävstångseffekten kommer att vara det bästa sättet att få till en vändning i värderingen och därmed aktien. Aktien handlas på 2024 års prognos till runt 4x EV/EBITDA vilket kan ställas i relation till den historiska nivån på cirka 6-6,5x. Dagens värdering är således låg vilket också är vad som sannolikt har lockat Xavier Niel som ju har god branschkännedom. Frågan som vi och många andra ställer sig är om han till slut väljer att lägga ett bud på hela bolaget eller nöjer sig med att vara den dominerande ägaren?
Vi tror att chansen är god för det förstnämnda men ser stor uppsida även om budet skulle utebli. Vår rekommendation för aktien är fortsatt köp med riktkurs 250 kr. andra halvåret.