Synsam – Ris och ros
11.12.2023

Synsam – Ris och ros

Optikerkedjans aktiekurs står förvisso något högre än vad den gjorde när vi senast tittade på aktien (Newsletter 2058) men befinner sig trots det nära 20% under IPO-nivån.

Fram till jul bjuder Stockpicker på en daglig aktieanalys av ett svenskt börsbolag. Analysen har tidigare publicerats exklusivt till prenumeranter på aktietidningen Newsletter. Är du intresserad av att veta mer om Newsletter och få analyserna direkt när de publicerats kan du läsa mer här: https://www.stockpicker.se/produkter/stockpicker-newsletter.

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2087 (6 december 2023)

SYNSAM | Mid Cap | 41,8 kr | KÖP

Till det mer positiva hör däremot att aktien har varit ett av de bättre presterande under november (+19%). Om detta innebär en varaktig vändning eller ej får sannolikt framtiden att utvisa.

Vi har länge ansett aktien vara undervärderad men så här långt tycks vi inte ha fått gehör från marknadens sida (läs: vi har haft fel). Den främsta anledningen tror vi inte är bolagets prestationer i sig, dessa har nämligen varit minst lika bra som man hade kunnat förvänta sig, utan snarare stigande räntor. Utöver det faktum att bolaget riktar sig mot konsumentmarknaden dras man även med en hel del skuld som en följd av att ha varit riskkapitalägt i många år. Skuldsättningen ser därtill något värre ut än vad den egentligen är sedan IFRS 16 infördes.

Affärsmodellen med prenumeration på glasögon tycks i alla fall hittills ha stått sig tämligen väl när konsumenterna har allt mindre pengar att röra sig med. Förvisso har tillväxttakten minskat något (i Q4 ökade antalet abonnemang med 24 000 till 595 000 jämfört med tidigare kvartalstakt på omkring 30 000) men förutsättningar att växa även framgent bör förstås kunna ses som relativt goda. Synproblematiken dyker nämligen upp oavsett konjunktur. Kraftigt ökande skärmvanor samt generellt längre livslängd spelar här bolaget i händerna. Det gör troligtvis även sämre ekonomi då allt färre har råd att köpa glasögon för 5-10k med vetskap om att dessa kan komma att behöva ersättas med nya längre fram.  

Tittar vi på Q3-rapporten redovisade Synsam en omsättning om 1 450 Mkr (1 319) vilket var en ökning med 9,9% där 7,0% (9,6) var av organisk natur. Abonnemangaffären ökade med 13,7% (23,4) och stod för 51% av de totala intäkterna. Bäst tillväxt (+49%) noterades föga förvånande i Finland där man idag är fjärde största aktören men även i Sverige där man idag är marknadsetta ökade intäkterna med 11%. Svagast blev utvecklingen i Danmark (+0,3%) och Norge (knappt 6%).

Annons

I synnerhet i Danmark var utvecklingen svag. Organiskt minskade nämligen försäljningen med nära 10% som en följd av ändrad kreditlagstiftning i landet. Till skillnad från tidigare måste man numera sköta kreditprövningen gällande det danska Lifestyle-erbjudandet på egen hand. Detta medför ökat resursbehov samtidigt som det fördröjer handläggningen och därmed även inflödet av nya kunder. Enligt bolagets VD Håkan Lundstedt har åtgärder vidtagits varvid man hoppas att problematiken är av övergående natur.

Till den klart positiva hörde att bruttomarginalen i Q3 ökade till 74,9% (73,8) vilket medförde att EBITDA-resultatet steg till 373 Mkr (303) motsvarande en marginal om 25,2%. Därmed har man återigen nått upp över nivån som utgör bolagets finansiella mål (minst 25%). Rörelseresultatet (EBIT) steg till 184 Mkr (133) varvid marginalen summerades till 12,4% (9,9). Den ökade räntenivån medförde dock att finansiella kostnader dubblades till 68 Mkr (34). Nettoskulden vid utgången av kvartalet uppgick till 2 953 Mkr (2 864) där leasing (IFRS 16) stod för 865 Mkr. Kassaflöde från den löpande verksamheten såg svagt ut då det uppgick till 104 Mkr (214). Vi vet dock sedan tidigare att utfallen på kvartalsbasis kan variera. För hela niomånadersperioden var motsvarade siffra 746 Mkr (505)

Summerar man intrycken från rapporten framträder en något blandad bild. Medan tillväxttakten kändes som en smärre besvikelse (här syftar vi främst på ökningen i antalet lifestyle abonnemang) var lönsamhetsökningen en desto trevligare överraskning. Lyckas man rida ut den ekonomiska stormen så pass bra som man har gjort hittills borde man verkligen kunna skörda när väl tiderna blir bättre.

Särdeles dyr ser aktien inte ut att vara idag givet både tvåsiffrig tillväxttakt och rörelsemarginal. Tittar vi på värderingen idag skiljer den sig inte sig nämnvärt från när det senast begav sig. Vad som däremot har förändrats är våra prognoser. Såsom vi antydde efter halvårsrapporten talade mycket för att våra estimat framstod som väl konservativa. Vi avvaktade dock med att höja dem tills vi såg Q3-siffrorna. Med dessa som utgångspunkt skruvar vi nu upp EBITDA-prognosen för i år 1425 Mkr (1320) och EBIT-dito till 675 Mkr (570 Mkr). Även nästkommande års estimat justeras något till 1550 Mkr respektive 790 Mkr vilket innebär att aktien prissätts till 6 årets EV/EBITDA och 5,5x nästa års dito (exkl IFRS 16). EV/EBIT uppgår till 13x respektive 10,5x medan p/e talet blir ca 19 och 15 efter att finansnetto och skatt tagits bort. Givet stabiliteten i verksamhetens utveckling hittills samt inte minst dess starka marknadsposition tycker vi att det är väl lågt och väljer därför med en dåres envishet stå fast vid både köprådet och riktkursen om 60 kr.

Synsam analysgraf

Innehavsredovisning: Jacek Bielecki

Av
Jacek Bielecki Analytiker