Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1935 (27 februari 2022)
MTRS | Large Cap | 62,55 kr | KÖP
Klimatkontrollspecialisten Munters bokslutskommuniké för 2021 bjöd på det mesta man kan hoppas på som aktieägare. Efterfrågan på bolagets energieffektiva klimatlösningar är såpass hög att orderingången under årets sista kvartal ökade med hela 62%, jämfört med samma period året innan, till 2 605 Mkr.
Sett på helåret ökade orderingången med 24% till 9 013 Mkr, medan nettoomsättningen (valutajusterad) klättrade med 10% till 7 348 Mkr. Särskilt bra går det inom affärsområdet AirTech (73% av nettoomsättningen) som noterade en rekordhög orderingång under kvartalet och året som helhet.
Den starka tillväxten drivs bland annat av övergången till batteridrivna fordon och ökad datatrafik, vilket gynnar intresset för bolagets system inom batteri- och datacentersegmenten. För att stärka sin position ytterligare förvärvade man nyligen Edpac, en irländsk tillverkare av kylutrustning för datacenter och luftbehandlingssystem. Förvärvet adderar runt 180 Mkr i omsättning och är en del av strategin att växa inom det prioriterade datacentersegmentet, där man redan är ledande på den nordamerikanska marknaden och man har samma ambitioner för Europa.
Inom affärsområdet FoodTech (27% av nettoomsättningen) skiljer sig utvecklingen åt mellan de olika regionerna. Efterfrågan i Kina tyngs fortfarande av följdeffekterna den afrikanska svinpesten och en generell överkapacitet inom svinsegmentet. I Americas-regionen har ordertrenden dock varit god under fjolåret främst drivet av undersegmentet kyckling i USA. Region EMEA visade svag tillväxt då undersegmenten kyckling, ägg och växthus hade god efterfrågan främst i Mellanöstern och Sydeuropa.
Även om de underliggande trenderna inte är lika starka som inom AirTech så finns det trots allt goda förutsättningar för tillväxt framöver, tack vare ökat fokus på digitala IoT- och SaaS-lösningar. Ett bra exempel är ett kontrakt man fick i början av februari, med en av världens största livsmedelsproducenter. Mjukvaran och konsulttjänster som man kommer leverera, ska möjliggöra en konsolidering och standardisering av kundens anläggningar i USA.
Liksom de flesta andra tillverkande bolag har även Munters påverkats av utmaningar i försörjningskedjan vilket har tyngt lönsamheten under året. Det justerade rörelseresultatet (EBITA) minskade följdriktigt med 0,8 procentenheter till 12,1% och landade därmed en bra bit under målsättningen på 14%. Åtminstone kommer man så småningom ikapp de högre råvarupriser och fraktkostnader med hjälp av egna prishöjningar mot kund. Merparten av dessa kommer, emellertid, träda i kraft först i år, vilket bådar gott för en återhämtning av marginalerna framöver.
Mycket tilltalande i verksamheten är att bolagets klimatlösningar ofta är affärskritiska för kunderna och hjälper dem att förbättra sin effektivitet och minska energiförbrukningen. Därutöver lägger man stor vikt på den egna hållbarheten och siktar på att ha noll nettoutsläpp från och med år 2030. Det förstärker aktiens dragningskraft som ett renodlat ”ESG-case” och vi ser det bara som en tidsfråga innan börsen kommer omvärdera bolaget just på grund av exponeringen mot starka hållbarhetstrender.
Kortsiktigt lär utmaningarna i försörjningskedjan tynga verksamheten, i alla fall under första halvåret i år. I ett lite längre perspektiv ser vi dock goda möjligheter till att bolaget kommer växa i linje med sitt uppsatta mål om en årlig organisk omsättningstillväxt på 5%. Det ska dessutom kompletteras med utvalda tilläggsförvärv, likt det av Edpac för några veckor sedan. Finansiella muskler för M&A-agendan finns, då kapitalstrukturen är stabil med en nettoskuld i förhållande till det justerade rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA) på 2,2x.
Givet den goda kassaflödesgenereringen finns det dessutom utrymme för den föreslagna utdelningen om 0,85 kr per aktie för 2021, samt den aviserade kapacitetsexpansionen inom batterisegmentet för att möta den stigande efterfrågan.
Likt vd:n Klas Forsström och huvudägaren FAM (Wallenbergstiftelserna) som utökade sina innehav avsevärt efter den senaste rapporten, ser vi den senaste tidens svaga kursutveckling som ett bra läge att köpa aktien. I spåren av Rysslandskrisen har börsvärdet sjunkit uppgår numera till mindre än 12x förväntade rörelseresultat (EV/EBIT). Långsiktigt tycker vi fortfarande att aktien är värd 100 kr, men med tanke på det förändrade stämningsläget på de finansiella marknaderna lär det bli svårt att nå dit under de kommande 6-12 månaderna. Riktkursen sänks därför till 85 kr men köprekommendationen kvarstår.